Pénz- és tőkepiac

Folytatódhat a tőkebeáramlás Magyarországra

Az uniótól ugyan sok pénz érkezik Magyarországra, ám a gazdasági növekedést a fogyasztás és a tőkebefektetések hajtják – jelentette ki Kibédi Varga Lóránt, a CBRE Magyarország ügyvezető igazgatója az ingatlan-tanácsadó társaság szakmai tájékoztatóján.

Idén 1,7 milliárd ­euró lehet a Magyarországon befektetett összeg – jelentette ki Kibédi Varga Lóránt, a CBRE Magyarország ügyvezető igazgatója az ingatlan-tanácsadó társaság szakmai tájékoztatóján.

Globális kitekintésben a szakközönség számára megrendezett panelbeszélgetés résztvevői, a CBRE ingatlanpiaci szakemberei egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok piaca már érett szakaszba lépett, és így szempontjából nem a legjobb választás.

A tavalyi toptranzakció: az Aréna Plaza eladása, amelyet egy dél-afrikai befektetési alap, a NEPI Rockcastle vásárolt meg 275 millió euróért.
Forrás: MW

Ezt elsősorban a Fed, az amerikai jegybank kamatemelési ciklusának tulajdonítják, amely az ingatlanpiacon szerzett hozamok csökkenését okozza a kockázatmentes hozamhoz, a tízéves lejáratú államkötvényhez képest. Ráadásul a Trump-hatás sem a befektetők malmára hajtja a vizet – tették hozzá.

Az ázsiai és óceániai térségben stagnálást várnak a szakemberek, ­Európában viszont növekedés várható az ingatlanbefektetések területén 2018-ban. Ez utóbbit a beszélgetés résztvevői szerint egyértelműen a politikai stabilitás adja.

Ebből a szempontból még szembetűnőbb a befektetett összeg növekedése az Egyesült Királyságot és az többi államát összehasonlítva: míg előbbinél csökkenés, addig utóbbinál emelkedés várható.

Az uniótól ugyan sok pénz érkezik Magyarországra, ám a gazdasági növekedést a fogyasztás és a tőkebefektetések hajtják

– taglalta a nagy volumenű fejlődés mögött rejlő okokat Kibédi Varga Lóránt.

Az irodapiacon elérhető hozamok most jóval magasabbak a tízéves államkötvényeken elérhető megtérülésnél, a kamatemelkedési ciklus azonban ezt az előnyt akár jelentős mértékben is lecsökkentheti. Budapesten viszont kisebb lehet a hozamelőny csökkenése – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában olvashatók.

tőkebefektetés fogyasztás CBRE ingatlanbefektetések
Kapcsolódó cikkek