Pénz- és tőkepiac

Ismét aggódhat az egyik magánnyugdíjpénztár

Négyből három magánnyugdíjpénztár az idén is jól áll a tagdíjfizetéssel, a legnagyobb Horizontnál azonban gondok lehetnek, ha a hónap végéig nem aktivizálódnak a tagok.

Ismét izgulhatnak a magán­nyug­díjpénztárak, hogy sikerül-e fenn­maradniuk, vagy kényszerű végelszámolás lesz a sorsuk. A négy megmaradt pénztár közül egy van még veszélyben: a legnagyobb, a 38 ezres tagsággal rendelkező Horizont. Ha a tagok legalább 70 százaléka nem fizet március végéig tagdíjat, akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megindíthatja az intézmény végelszámolását.

A Horizont már február közepe óta győzködi a tagokat, hogy fizessék be az évente mindössze 2400 forintos díjat. Hiába küldtek azonban már három e-mailt, postai levelet, sőt sms-t is a tagságnak, a pénztár honlapján lévő számláló egyelőre 36 százalékon áll.

Pedig ajándék is van: minden olyan tag, aki az éves díjakat megfizeti, 12 hónap ingyenes egészségbiztosítást kaphat – közölte a pénztár a Világgazdasággal. A biztosítás 23 rettegett betegség esetén nyújt fedezetet, 10 munkanapon belül biztosít CT- vagy MR-vizsgálatot, amelynek költségeit 300 ezer forintig állja, szintén 300 ezer forintig fizeti az egynapos sebészeti ellátás keretében elvégzett műtéteket.

Forrás: AFP

A Budapest, amely szintén évente szed tagdíjat, sokkal jobban áll. Igaz, ez a pénztár már tavaly októberben elkezdte a kampányt, s eddig a 7 ezres tagság 76 százaléka fizetett. A Budapest is csupán 2400 forintnyi éves díjat kér, amelyet elvileg náluk is április 1-jéig kell befizetni. Az MKB és a Szövetség magánnyugdíjpénztár havi díjfizetést javasolt a tagjainak, náluk sincsenek gondok: minden hónapban hozták a 70 százalékos limitet, így februárban is.

Ha a Horizontnál nem lesz meg a 70 százalékos tagdíjfizető arány határidőre, akkor a tagoknak két lehetőségük marad: átmennek egy másik intézménybe, vagy visszakerülnek a tb-be. A tét elég nagy: a pénztár saját honlapja szerint ugyanis 138 milliárd forintot kezel.

Ezt persze nem biztos, hogy mind megkapja az állam, a tb-be visszakerülő tagság is megtarthatja ugyanis a reálhozamot és az egyéni befizetései összegét. Ez becslések szerint az egyenlegek akár negyede is lehet most. A Horizontnál persze bíznak abban, hogy a tagok elég tudatosak, és meglesz a megfelelő arány, hiszen tavaly is a tagság 82 százaléka fizetett tagdíjat.

A tagdíj mellett a működés fenntartására támogatást és adományt is kérnek az intézmények. Ennek oka az, hogy a tagdíjból mindössze 2,5 százalékot vonhatnak el a pénztárak a működésükre, ami tagonként évente 60–300 forint, és csupán a töredékét fedezi a kasszák kiadásainak. A támogatásként elvárt összeg pénztáranként változó: a Szövetség évente csupán 5 ezer, a Budapest 6 ezer, a Horizont 9600, az MKB pedig 12 ezer forintot kér. Ezt nem kötelező befizetni, a tagdíjfizető tagság nagyobbik hányada azonban általában fizet.

A pénztárak pedig meghálálják a tagoknak a hűségüket. Tavaly a növekedési portfóliók – a tagok többségének ezekben van a pénze – egy kivételével két számjegyű hozamot értek el. Az élen a legnagyobb pénztár, a Horizont alapja áll 11,56 százalékos teljesítménnyel. A kiegyensúlyozott alapok 7,41–8,76 százalék közötti hozamot értek el, a legkisebb, klasszikus alapok 0,17–2,95 százalékot emelkedtek. Mindegyik portfóliókategóriában a piacvezető Horizont érte el a legmagasabb hozamot.

horizont tagdíj magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek