Pénz- és tőkepiac

Markánsan nő a faktoringpiac

A látványosan bővülő magyar faktoringpiacot továbbra is a bankok és a banki hátterű pénzügyi vállalkozások uralják – derül ki a Magyar Faktoring Szövetség összesítő adataiból.

Jelentős mértékben, 18,2 százalékkal növekedett tavaly a magyarországi faktoringpiac, miután a faktorált forgalom meghaladta az 1858 milliárd forintot – derül ki a Magyar Faktoring Szövetségnek a tagvállalatok adatait összesítő adataiból.

A szervezet statisztikái szerint a tavalyi növekedési ütem ugyan jóval elmaradt a 2016-os 31 százaléktól, ám a magas bázis miatt így is nagyon jónak tekinthető amellett, hogy a 2017-es forgalom újabb rekordnak számít.

A bruttó faktorált állománya 224,6 milliárd forintot ért el 2017-ben, 34,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Fotó: Kallus György

A közzétett adatok alapján a magyarországi piacot továbbra is a bankok, illetve a banki hátterű pénzügyi vállalkozások uralják, miután a tíz legnagyobb 2017-es forgalmat lebonyolító szereplőből kilenc banki hátterű volt. A forgalom alapján felállított sorrendben továbbra is az OTP Bank áll az élen, megelőzve az UniCreditet és a CIB-et. A koncentráció szintén változatlanul erős a magyarországi szereplőknél, hiszen a szervezet adatai szerint az első öt szereplő összesített részesedése 85, az első tízé pedig 95 százalékos a forgalom alapján.

Az ágazati szövetség adataiból kiderül, hogy a kis- és közép­vál­lal­kozások részesedése még mindig viszonylag szerény a faktorált forgalmon belül. Tavaly a forgalom 57 százalékát adták a nagy-, 30 százalékát pedig a középvállalatok, miközben a kis- és mikrovállalkozások csak 9, illetve 4 százalékkal részesedtek a tortából. Az egyes ágazatok közül a részesedése tavaly már elérte az 54 százalékot, kis híján 7 százalékponttal emelkedett a 2016-ban kimutatott arányhoz képest.

A szolgáltatói szektor részesedése gyakorlatilag változatlan maradt – 19 százalékot ért el –, az ipari vállalatok súlya pedig 16 százalékot tett ki. A szolgáltatás iránya szerint változatlanul a belföldi faktoring a meghatározó, tavaly a forgalom 97 százalékát adta, miközben az export- és importfaktoring részesedése 2,7 és 0,3 százalék volt.

OTP faktoring szövetség faktoringpiac CIB unicredit bank
Kapcsolódó cikkek