Pénz- és tőkepiac

Dinamikusan indult az esztendő a vállalati hitelek frontján

Közel 30 százalékkal több forint- és euróhitelt vettek fel a vállalkozások – folyószámlahitelek nélkül – 2018 első két hónapjában, mint egy évvel korábban. A céges hitelek állománya csaknem egytizedével emelkedett egy év alatt.

Lendületesen indult 2018 a vállalati finanszírozásban: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szezonálisan igazított adatai szerint a nem pénzügyi tevékenységet folytató cégek – a folyószámlahiteleket nem számítva – összesen 492,1 milliárd forintnyi változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású forint- és euróhitelről kötöttek szerződéseket, ami 28,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A jegybank adatai szerint a változó kamatozású forinthitelekből két hónap alatt 430,6 milliárd forint összértékben vettek fel a nem pénzügyi cégek, ez csaknem másfélszerese az egy évvel korábbi 288,8 milliárdnak.

Forrás: MTI/Vajda János

Az euróhiteleknél viszont nagyobb mértékű visszaesés történt 2017 első két hónapjához képest: a 61,5 milliárd forintnyi új kihelyezés 35,2 százalékos csökkenés.

A vállalati hitelpiac élénkülése már jól tükröződik az állományi adatokon is.

Az MNB adatai szerint február végén 6564,1 milliárd forintot ért el a nem pénzügyi cégek hiteleinek mennyisége, ami 9,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ennek alapján jelentősen gyorsult az állomány növekedése 2017 azonos időszakához képest, hisz a múlt év elején még alig több mint százmilliárd forinttal volt magasabb a céges hitelek mennyisége, mint egy évvel azelőtt.

Ami az állomány összetételét illeti, a nem pénzügyi vállalatok hiteleinek nagyjából 19 százalékát adták a folyószámlahitelek február végén, miközben az egyéb, éven belüli futamidejű kölcsönök súlya 8,8 százalékot tett ki. Az egy és öt év közötti futamidejű hitelek az állomány 26,5 százalékát adták, miközben az öt éven túli lejáratú – jórészt beruházási célú – kölcsönök aránya 45,6 százalékot tett ki.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

hitelezés vállalati hitelek
Kapcsolódó cikkek