Pénz- és tőkepiac

Irodákkal bővíti portfólióját a SET

Értékes ingatlanokkal javítja tőkehelyzetét a SET Group, hogy pótolja azt a 600 millió forintos kiesést, amelyet az IFRS standardra való áttérés okozott.

Meglepte a piacot a SET Group azzal, hogy április 16-án – konszolidációs stratégiája részeként és üzleti profiljának bővítése érdekében – leányvállalatot alapított 150 millió forintos jegyzett tőkével, SET Real-Estate Ingatlanhasznosító Kft. néven. Három napra rá pedig megvásárolt két, irodahelyiségek kialakítására is alkalmas, első osztályú minőségben felújított, Budapest II., illetve XII. kerületeinek frekventált részén található, nagy alapterületű, jól megközelíthető ingatlant.

A leányvállalat az ingatlanok vételárát, 119,8 millió forintot, még aznap kifizette.

A minőségi irodák bérbeadása komoly bevételt hozhat a cégnek
Forrás: Shutterstock

Jó áron tudtunk frekventált helyen lévő, piacképes ingatlanokat vásárolni, melyeket bérbeadással hasznosítun

– mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám stratégiai igazgató. Hozzátette: az ingatlanberuházások elsődleges célja, hogy rendezzék a társaság tőkehelyzetét.

Az IFRS könyvelési standardra való áttérés ugyanis azzal járt, hogy a konszolidációs körbe bevont Hydro-Tár korábban közel 600 millió forint értéken nyilvántartott szabadalmát lényegében nullára kellett leírni, mivel nem kapcsolódik hozzá termelőtevékenység.

Az ingatlanokkal tehát egyrészt ezt a kiesést próbálják ellensúlyozni, másrészt fontos üzenetet küldtek ezzel a befektetők felé arról, hogy nem tőzsdei lufit fújnak, hanem kézzelfogható, valós értékekkel töltik fel a cég portfólióját.

Az új ingatlanok a bérbeadás révén már rövid távon is profitot termelnek, míg középtávon akár haszonnal továbbértékesíthetők.

Nemrég két új üzletág indítását jelentette be a SET: az egyik az új generációs technológiákat célozza meg, a másik a rendszerváltáskor alakult cégek generációváltására épít. Az előbbihez már a blokkláncszakértőt is „leigazolták”, s elérhető áron kínálnak majd olyan szolgáltatásokat, mint például az értékes új generációs technológiák elkülönítése a blokkláncjelmezbe bújtatott piramisjátékoktól. A másik üzletág a kkv-szektor azon szereplőinek keltheti fel az érdeklődését, akik a saját tulajdonú cégüket személyesen vezetik, de visszavonulásra készülnek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Set Group IFRS
Kapcsolódó cikkek