Pénz- és tőkepiac

Megvédik mohóságuktól a befektetőket

Már annyit buktak a magánbefektetők a spekulatív tőkepiaci eszközökkel, hogy több termék kereskedésével kapcsolatban szigorító intézkedést hozott az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság.

Egyelőre átmeneti jelleggel, de eltűnnek az európai tőkepiacokról az extrém magas tőkeáttételt kínáló és emiatt hasonló kockázatokat rejtő spekulatív kereskedési lehetőségek. Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) még tavaly decemberben jelezte, hogy a lakossági fogyasztók számára kiemelten kockázatos, spekulatív termékeket érintően intervenciós lépések bevezetését tervezi. A múlt héten meg is érkezett a döntés, több más intézkedés mellett szigorú korlátozásokat vezettek be a kiemelten kockázatos CFD (Contract for Difference)-ügyletek kereskedésében. A CFD-kereskedés lehetővé teszi egy mögöttes termék árának vagy értékének a növekedésére vagy csökkenésére vonatkozó spekulációt, ahol az eszköz lehet deviza, index, árutermék, vagy államkötvény. A CFD-ügyleteket tipikusan tőkeáttétellel kínálják.

Az ESMA döntését alátámasztó elemzések viszont azt mutatják, hogy a kisbefektetők 74–89 százaléka veszít a portfóliója értékéből, ha ilyen spekulatív CFD-ügyletekkel is próbát tesz.

Az átlagos veszteség 1600 és 29 ezer euró között van ügyfelenként. Az ESMA intézkedései következtében megváltoznak a tőkeáttételi limitek, 30:1 arány lesz a maximum a jelentős devizapárokra, 20:1 az aranyra és a fontosabb indexekre, 5:1 a részvényekre, valamint 2:1 a kriptodevizákra. Ez a korábbi 500:1 vagy akár 2000:1 arányú tőkeáttételekhez képest jelentős változás. Az intézkedések a CFD-k esetében két hónap múlva lépnek hatályba, és három hónapig lesznek érvényben, de az érvényesség utána meghosszabbítható.

Fotó: AFP PHOTO / ERIC PIERMONT

Fontos újítás az is, hogy védelmet vezettek be (számlánként) a negatív egyenleg ellen. Így nem fordulhat többé elő olyan helyzet, mint a svájci frank árfolyamgátjának eltörlésekor, amikor egyes ügyfelek nemcsak a számlájukon lévő pénzt veszítették el, hanem még negatívba is csúszott az egyenlegük, ezért a brókercégek pótbefizetést követelhettek rajtuk.

Steven Maijoor, az ESMA elnöke hangsúlyozta: az új intézkedések célja biztosítani, hogy a befektetők ne veszítsenek több pénzt, mint amennyi a számlájukon szerepel.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

ESMA tőzsde befeketetés
Kapcsolódó cikkek