Pénz- és tőkepiac

Az adóhatóságtól igazolt blokkláncszakértőt a SET

Miközben Magyarországon még gyerekcipőben jár, Európában már szépen kerekedik a blokkláncbuborék – mondta a Világgazdaságnak Vesszős Gergely, a SET Group innovatív technológiákért felelős igazgatója.

Jelentős potenciált látunk a blokk­lánc-technológiában, mely Magyar­országon még gye­rek­ci­pő­ben jár, de az égi­sze alatt már működik egy block­chain­kutató központ, és a technológia támogatására irányuló megállapodáshoz már huszonkét ország csatlakozott, igaz, hazánk még nincs köztük – mondta a Világgazdaságnak Vesszős Gergely, a SET

Group innovatív technológiákért felelős igazgatója, aki a bűnügyi szakterületétől igazolt a társasághoz, és a SET Group egyik most induló üzletágát vezeti. Az üzletág széles körben, elérhető áron kínál szolgáltatásokat. Így például abban is segíthetnek a leendő partnereknek, hogy elkülöníthessék az értékes új generációs technológiákat a blokkláncjelmezbe bújtatott piramisjátékoktól. Bár az uniós szabályozás iránya adott, s a szakértők elég egyértelműen tudják azonosítani a bűnözőket, a magyar piacon sajnos mégis megélnek az áltanácsadók, akik lényegében egyfajta kuruzslást folytatnak – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Vesszős szerint a magyar piacon is teret hódíthat a blokklánc-technológia. Két területet is említett, ahol áttörést hozna ez a megoldás. Az állami szférában például a földhivatali nyilvántartást forradalmasíthatná, míg a piaci szférában a könyvelés kaphatna egészen új értelmet, hiszen a révén egy közbeszerzési eljárásban átláthatók lennének a számlatörténetek. Ugyanakkor Európá­ban már szépen kerekedik a blokkláncbuborék, óriási a felvevőpiac. Jellemző, hogy Málta és Észtország nyíltan azon verseng, hogy melyikük teremt kedvezőbb szabályozási környezetet az ágazatban érdekelt cégeknek.

Május végén egy másik üzletágat is elindít a SET Group, ez a kkv-szektor visszavonulásra készülő, cégüket személyesen vezető tulajdonosainak keltheti fel az érdeklődését.

Ebben a vállalati körben minden harmadik cég számára óriási kihívás az alapító-tulajdonos, egyben vezető menedzser utódlása. A SET Group a generációváltásra kínál megoldást, amellyel elkerülhető az ilyenkor gyakori értékvesztés. A társasághoz csatlakozó cégek vezetését egy tíztagú – különböző szakterületeket képviselő – testület veszi át, amely egy kihelyezett menedzseren keresztül végzi a cég irányítását. Az első évben párhuzamosan történik a leányvállalatok irányítása, majd a korábbi vezetőség lassan a háttérbe vonul. Így nem vész el a tulajdonos-ügyvezető személyi erősségéből fakadó piaci előny.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

SET kispapír blokklánc
Ezek is érdekelhetik