Pénz- és tőkepiac

Elakadhat a forint gyengülése, a fundamentumok ugyanis jók

A hazai fizetőeszköz gyengülése elsősorban nemzetközi folyamatokkal magyarázható – véli Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír elemzője.

Az elmúlt hetekben a korábban megszokott piaci mozgásokhoz képest látványos forintgyengülés következett be, pár hét leforgása alatt a 310-es szintekről 320 forintig gyengült az euróval szembeni jegyzés, ám jó eséllyel hamarosan megnyugodhat a forint piaca, és a 310–320 forintos sáv alsó széléhez közelíthet a kurzus.

A hazai fizetőeszköz gyengülése elsősorban nemzetközi folyamatokkal magyarázható, az amerikaidollár-finanszírozás drágulása miatt látványos eladói hullám bontakozott ki a fejlődő piacokon. Ez elsősorban a rövid távú finanszírozásra leginkább rászoruló és/vagy komoly fizetésimérleg-hiánnyal rendelkező országok piacán volt jelentős, mint például Törökország.

Fotó: Vémi Zoltán

A folyamat áttételesen érintette a fejlődő piacokat is, megindult a pénzkiáramlás a fejlődő piaci kötvényalapokból, aminek hatására a magyar kötvényhozamok is követték a tengerentúli mozgásokat. A 10 éves magyar kötvényhozam pár hét alatt 2,5 százalékról 3,3 százalékra emelkedett.

Fundamentális oldalról viszont egyelőre nem indokolt a nagymértékű gyengülés, a fizetési mérlegünk többlete ugyan csökkent, de még mindig pozitív a mutató, és a külső sérülékenységünk is jelentősen mérséklődött a devizaadósság visszaszorítását követően. Fontos változás ugyanakkor, hogy a dollárhozamok emelkedése miatt egyre kevésbé vonzó a magyar eszköz, ám ezzel együtt is megmaradhat a forint stabilitása.

Nagy kérdés, hogy meddig emelkedhetnek még az amerikai kötvényhozamok, a pozicionáltság és a Fed kommunikációja azt mutatja, hogy fékeződhet a kötvénypiacra nehezedő nyomás, ami segíthet a forintnak is. A további jelentős kötvénypiaci hozamemelkedés ugyanakkor kockázatot hordoz.

forint STRATÉGIA gyengülés árfolyam
Kapcsolódó cikkek