Pénz- és tőkepiac

Erős negyedévet zárhatott az OTP Bank

Pénteken jelenik meg a vezető bank első negyedéves beszámolója. Szerdán a bankpapírok idén nem látott alacsony árszintre süllyedtek.

Az éves minimumérték közelébe süllyedve várják az OTP-részvények a társaság holnap megjelenő első negyedéves beszámolóját. Szerdán a bankpapírok a 10 500 forintos szint alatt is tartózkodtak, ilyen olcsón idén még nem lehetett OTP-részvényt venni.

A vezető hazai bank 13 elemzőház prognózisa alapján készített konszenzust a várható eredményadatokról. A bank két akvizíciót zárt le tavaly, a szerb Vojvodjanskáét és a horvát Splitskáét, így az elemzők mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon növekedést várnak. A negyedéves számokat azonban nehezen lehet összehasonlítani – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság kérdésére Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír vezető elemzője.

A magyarázat az, hogy az előző év azonos időszakában a két felvásárlás hatása még nem jelentkezett a beszámolókban.

Forrás: Kallus György

A Con­corde várakozásai szerint 142,5 milliárd forint kamatbevételt ért el a bank, 7,8 százalékkal növekedve 2017 első negyedéhez és 1,4 százalékkal október–decemberhez képest. Az akvizícióktól tisztítva viszont stagnálhatott a kamatbevétel. Az elemzőház számításai szerint az OTP összesített bevételei 206,5 milliárd forintra emelkedtek, ez 9,4 százalékos éves növekedés.Költségoldalon viszont a konszolidációba bevont bankok, valamint a bér és IT jellegű kiadások miatt jelentős emelkedésre kell számítani éves alapon.

A bank tisztított nyeresége 71,7 milliárd forintra kúszhatott fel a Concorde kalkulációi szerint, 7,4 százalékkal lehet több, mint 2017 első negyedévében, és 20,5 százalékkal több, mint a tavalyi utolsó negyedben. Az éves bankadó összegét az első negyedévben számolja el az OTP, ezért az azzal korrigált profit 56,7 milliárd forint lett a Concorde elemzése szerint. Az ajánlás – felhalmozás – nem változott, a 12 hónapos célár 12 380 forint. Az összesített árbevétel tekintetében az elemzői várakozások átlaga is hasonló képet mutat: 206,9 milliárd forint körül alakulhatott, 10 százalékkal meghaladva a tavalyi első három hónap teljesítményét.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

részvény concorde 2018. első negyedév OTP Bank
Kapcsolódó cikkek