Pénz- és tőkepiac

Terjed a piaci pánik Európában

Egész Európára és minden szektorra átgyűrűzött az itáliai kormányválság okozta piaci pánik. Az eladási hullám hazánkat is érintette, a részvény-, kötvény- és devizapiac is mélyrepülésben volt.

Folytatódott tegnap az olasz kormányválság okozta pánik az európai piacokon. A tőzsdék Európa-szerte estek. Az olasz parkett zuhanását a bankpapírok vezették, még a legjobban teljesítő pénzintézet is bő 5 százalékos mínuszban járt napközben. A bankszektorban látható pánik továbbgyűrűzött más tőzsdékre is, a frankfurti DAX komponensei közül is a hitelintézetek részvényei zuhantak leginkább. Az egyedi sztoriktól eltekintve a párizsi és a londoni börzén is a bankpapíroktól igyekeztek megválni a legtöbben. A pesti is mélyrepülésben volt, a vezető papírok mind estek, az OTP csaknem 2 százalékos mínuszban, tízhavi mélyponton is járt.

Az olaszországi bizonytalanságot egész Európa megérezte, a bankpapírok különösen sokat szenvedtek
Fotó: AFP

Az eladási hullám a kötvénypiacon is tombolt. A politikai válságokra rendkívül érzékeny kétéves olasz hozam tegnap 1 százalékról 2,6 százalékra ugrott, a tízéves hozam is 70 bázispontot emelkedett. A két- és a tízéves hozam közti különbség 54 bázispontra csökkent, 2011 óta ez a legalacsonyabb különbség. Az ötéves CDS-felár 51 bázisponttal 227 bázispontra emelkedett, ami jól mutatja, mennyire tartanak a kereskedők az államcsődtől. A kötvénypiacon a menekülőutat a német eszközök jelentik, a kétéves német hozam 13 bázispontos mínuszban is járt tegnap, míg a tízéves hozam 15 bázispontos mínuszból kezdett emelkedni. A pánik a kelet-közép-európai szektorban is látható volt.

A hozamok tegnap reggel a rövid és a hosszú lejáratokon is megugrottak, bár nem olyan drasztikusan, mint Olaszországban. A kétéves cseh hozam érdekes kivétel volt: 3 bázispontot esett.

Az euró tizenegy havi mélypontjára süllyedt a dollárral és a jennel szemben is, a pánik miatt a kereskedők menekültek az euróeszközökből. A japán jen és az arany árfolyama viszont emelkedett. A dollárindex is nőtt, a tízéves amerikai hozam pedig ismét 3 százalék alá esett, a kereskedők vélhetőleg a dollárt is menedékként használták. A kelet-közép-európai devizák még a gyengélkedő eurónál is rosszabbul teljesítettek. A forint tegnap átmenetileg megint a 320-as keresztárfolyam fölé ugrott, a zloty 0,2, a korona 0,6 százalékos mínuszban járt az euró ellenében.

A kereskedők attól tartanak, hogy a következő, előrehozott választás már gyakorlatilag Olaszország euróövezeti tagságáról szól majd – vélte Koon Chow. A UBP devizaelemzője szerint a pánik mögötti legfőbb hajtóerő az újabb euróválságtól való félelem.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

deviza olasz pánik ktvény
Kapcsolódó cikkek