Pénz- és tőkepiac

Kevesebb embernek gyűlik meg a baja a szolgáltatójával

Csaknem ötödével csökkent a jegybankhoz érkezett fogyasztói kérelmek száma tavaly, elsősorban azért, mert mintegy harmadával kevesebben panaszkodtak a lakáshitelekre.

Az elmúlt év során 365,7 ezer fogyasztói panasz érkezett a pénzpiaci, biztosítási és tőkepiaci szektorban működő társaságokhoz. Mivel a szolgáltatók 2017 végén közel 44 millió lakossági szerződéssel rendelkeztek, ezer lakossági szerződésre nyolc panasz jutott. (A szabályok értelmében a fogyasztóknak először a szolgáltatóhoz kell fordulniuk észrevételeikkel, s ha az ügyük orvoslásával nem elégedettek, akkor léphetnek tovább, az érdekérvényesítés más intézményeit megkeresve.)

Fotó: Kallus György

A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) 2017-ben 3053 fogyasztóvédelmi kérelem érkezett, ami az előző évhez képest 17 százalékos csökkenést jelent. Szerény mértékben – 68-ról 66 százalékra – csökkent a pénzpiaci szektort érintő panaszok aránya, a biztosítókkal kapcsolatosak részaránya azonban 24-ről 27 százalékra emelkedett, ami annak a következménye, hogy a beadványok száma szerényebb mértékben csökkent az elmúlt évben, mint a többi területé. A felügyeletre mindössze 81 tőkepiaci és 16 pénztárakkal kapcsolatos panasz érkezett 2017-ben.

A felügyelet fogyasztóvédelmi területének értékelése szerint a főbb problémák szektoroktól függetlenül 19-19 százalékban a különböző szerződések elszámolásával és a tájékoztatás hiányosságaival kapcsolatban merültek fel. Az ügykezelési és adminisztrációs hibákat, valamint az ügyintézőkkel szembeni panaszokat gyűjtő ügyviteli területen felmerülő panaszok az észrevételek 14 százalékát tették ki. Díjak, költségek és jutalékok miatt az érintettek 5, a szerződés érvényessége okán 6 százaléka kereste meg a felügyeletet. Az összes megkeresés 40, a pénzpiaci kérelmek 60 százaléka, 1217 bejelentés valamilyen hiteltermékhez kapcsolódott, ám – jegyzi meg a felügyelet – az ilyen típusú panaszok száma 2016-hoz képest mintegy 30 százalékkal csökkent.

Figyelemre méltó, hogy kevesebb mint felére, 238 darabra esett a lakáshitelekhez kapcsolódó panaszok száma, de a személyi és a gépjárműhitelekkel összefüggésben is kevesebb volt a kifogás. A hiteleken belül 55 százalékkal, 245-re nőtt a hitelkártya-szerződések és a folyószámla-hitelkeretek okán beadott kérelmek száma. Az ügyfelek 27 százaléka továbbra is elszámolási ügyben panaszkodott a hitelére, míg több mint ötödük tájékoztatási hiányosságokat és ügyviteli hibákat kért számon a szolgáltatón. A felügyeleten azonban jelezték: az érintettek jó része azután emel kifogást, hogy kiderült, elmulasztotta a hitelezésből eredő fizetési kötelezettségét.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

szolgáltató MNB lakáshitelek
Kapcsolódó cikkek