Pénz- és tőkepiac

Lenne még bőven helye az egészségbiztosításnak

A munkavállalók és a munkáltatók körében egyre jobban felértékelődnek az egészségbiztosítások. Míg az előbbiek a súlyosbodó munkaerőhiány mellett hatékony ösztönzőként alkalmazhatnak egy ilyen juttatást, a munkavállalók számára a gyorsan dráguló egészségbiztosítási szolgáltatások elérésének gyakran egyetlen módja a céges egészségbiztosítás maradt.

Az Union Biztosító statisztikája szerint 2016-ban az egészségbiztosítás keretében igénybe vett szakorvosi ellátások átlagára 17,8 ezer, tavaly 19,3 ezer forint volt, az idei szolgáltatói listaár pedig már átlag 23 ezer forint. Az ellátásban a szakorvosi vizithez gyakran társul valamilyen egyszerű diagnosztika is.

Ha az említett egészségügyi szolgáltatást nem a biztosítás keretében szeretnénk igénybe venni, akkor az orvosi vizitek díja önmagában is eléri a 20-25 ezer forintot.

Fotó: AFP

A felmérésben a lakosság közel hatvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül legalább egyszer volt magánorvosnál, e kör gyorsan bővül. Zsolnai Gábor, az Union Biztosító vállalati egészség- és személybiztosítási igazgatója szerint egyre fontosabb, hogy ez az ellátási csatorna kiszámítható módon elérhető maradjon. Ehhez hozzájárulhat az egészségbiztosítás is, amely bár gyorsan fejlődik, ám még mindig csak néhány százezer fős az ügyfélköre, miközben a magánorvosi statisztikák szerint akár milliós nagyságrendű is lehetne.

A hazai egészségbiztosítási piacon az új szerzések csaknem harmadát magáénak tudó biztosító szerint az alkalmazottaknak csak a nyolcada kap egészségbiztosítási juttatást a munkáltatójától, bár ezt 59 százalékuk tartaná fontosnak. A hazai egészségbiztosítások 95 százalékát vállalatok kötik. Ennek az az oka – az adómentességen túl –, hogy a csoportos biztosítások lényegesen olcsóbbak.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Egészségbiztosítás szakorvosi ellátás
Kapcsolódó cikkek