Pénz- és tőkepiac

Megjósolhatatlan, mi várható a piacokon

Az idei első fél évben tetemes mennyiségű tőke távozott a fejlődő és a feltörekvő piacokról. Az elemzők véleménye nagymértékben eltér arról, hogy mi várható a következő hónapokban.

Éves mélypontjára, a dollárral szembeni 6,57-os keresztárfolyam fölé gyengült tegnap a kínai jüan. A befektetők vélhetően azért szabadulnak a kínai devizától, mert

a hírek szerint az Egyesült Államok keresi a lehetőségeket, hogyan gátolja meg a legalább 25 százalékos kínai részesedéssel rendelkező cégeket abban, hogy amerikai technológiai vállalatokat vegyenek.

A kínai deviza az idén 1,3, április eleje óta viszont csaknem 5 százalékot gyengült a zöldhasúval szemben. A jüan értéke leginkább az amerikai–kínai kereskedelmi háború miatt zuhan, de az idén a fejlődő és a feltörekvő piaci eszközök trendszerűen gyengülnek, amit az amerikai hozamkörnyezet emelkedése és a dollár erősödése okoz.

A tőkekivonás azonban majdnem minden eszközosztályra kiterjedt, a lapunknak nyilatkozó szakértők és a nagyobb elemzőházak ugyanakkor eltérő véleményen vannak arról, mi várható a második fél évben.

Némi korrekció valószínű, de érdemi, tartós visszapattanásra nem számítok

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. devizaelemzője úgy fogalmazott: nem lát olyan fejleményt, amely hosszú távú fordulatot hozhatna valamelyik eszközosztályban. A szakértő ugyan arra számít, hogy az euró-dollár kurzus megfordul, és a közös deviza visszaerősödik az 1,2-es keresztárfolyamra, de a tőkekivonás okai nem változnak meg. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja a kamatemelést, a magasabb amerikai kötvényhozamok még vonzóbbak lesznek a befektetőknek, mint most.

Az amerikai részvények értékeltsége globális viszonylatban magas
Fotó: AFP

Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója szerint hosszú távon a feltörekvő piaci eszközök az erősödés felé tartanak, de az egy-egy időszakot érintő teljesítményt szinte lehetetlen előre jelezni. A hosszú távon várhatóan nagyobb gazdasági növekedéssel párhuzamosan ugyanis a részvénypiacokon folyamatosan magas marad a volatilitás.

A fejlődő országokban egyre többen válnak a középosztály részévé, egyre bővül a fogyasztás, hosszú távon ez hajtja a gazdasági növekedést, és végső soron a részvénypiacokat

– vélte az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az Egyesült Államokban a részvények értékeltsége globális viszonylatban túlzottnak tűnik, ez ugyanakkor a fejlődő piacokra nem jellemző. A szakértő szerint a 3 százalék körüli amerikai hozamszint historikusan nem számít olyan magasnak, még mindig az egyensúlyi szint alatt van. Ez még nem az a szint, amely miatt a legtöbb befektető átmenekülne dollárba, a fejlett piaci kötvényekben az elmúlt évtizedek hozamcsökkenése után továbbra sem látható számottevő felértékelődési potenciál.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

tőke dollár kínai jüan korrekció
Kapcsolódó cikkek