Pénz- és tőkepiac

Rekordon az ügyfélvagyon a brókercégeknél

A devizaeszközök volumene a brókercégeknél 758,4 milliárd forintra nőtt, ami történelmi rekord.

Rekordot döntött április végén a brókercégeknél lévő, ügyfelek tulajdonát képező értékpapírok állománya. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint csaknem 35 ezermilliárd forintnyi idegen tulajdonú (vagyis ügyfelekhez tartozó és nem a pénzügyi intézmények saját számláin lévő) értékpapír volt a pénzügyi szolgáltatóknál vezetett értékpapírszámlákon.

Ez történelmi rekord, és bő 11 százalékkal több a tavaly áprilisinál.

Ebből a hitelintézeteknél vezetett számlákon több mint 25 300 milliárd, a befektetési vállalkozásoknál 2846 milliárd, a fióktelepként működő pénzügyi cégeknél pedig 6843 milliárd forintnyi értékpapír volt.

Fotó: Shutterstock

A brókercégeknél kezelt állomány hízott a leggyorsabban, több mint 13 százaléknyit nőtt egy év alatt. A külföldi befektetések egyre népszerűbbek,

a devizaeszközök volumene a brókercégeknél 758,4 milliárd forintra nőtt, ami éppúgy történelmi rekord, mint a forintértékpapírok 2087,6 milliárdos mennyisége.

Ismét emelkedik az adókedvezménnyel támogatott tartós befektetési számlák (TBSZ) száma és a rajtuk lévő állomány is. Április végén 353 ezer TBSZ volt az országban, ennek döntő része a bankoknál, de csaknem 102 ezret a brókercégeknél vezettek az ügyfelek. A TBSZ-eken lévő ismét átlépte a 2500 milliárd forintos lélektani határt, ebből a brókercégekre 795 milliárd jutott. A bankoknál 1690,5 milliárd forintnyi TBSZ-vagyon volt, a fióktelepek 24 milliárd forintot kezeltek ilyen számlákon.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaeszközök brókercégek
Kapcsolódó cikkek