Pénz- és tőkepiac

Vevőket hozhat a Magyar Telekom piacára a magas osztalékhozam

Két és fél éves mélypontra került a Magyar Telekom árfolyama, amit a fokozódó verseny miatti aggodalmak mellett a hozamemelkedés válthatott ki.

Az elmúlt időszakban látványosan büntetik a Magyar Telekomot a befektetők. A hét elején már négyszáz forint alatt járt a kurzus. Legutóbb 2016. február közepén volt hasonló szinten az árfolyam, ezután látványosan 470 forint fölé húzták a befektetők, majd a 2016. májusi osztalékfizetést követő lejtmenetből feltámadva egészen 525-ig ralizott. Ekkor a 25 forintos osztalékjavaslat hírére 500 alá került, és idén májusig a 440–500-as sávban oldalazott.

A tavalyi eredmények utáni 25 forintos kifizetése után már a 420-as érték körül mozgott az árfolyam. Június 7-én véget értek a cég negyedéves sajátrészvény-vásárlásai, ekkorra már 429-ig kapaszkodott a kurzus, de jó két hét múlva 400 alatt volt.

Az elmúlt hónapok csökkenésében két fő tényező játszott szerepet. Egyrészt a hazai hozamemelkedés miatt csökkent a cég osztalékprémiuma. Tavaly év végén még 2 százalék körül volt a tízéves magyar állampapír hozama, ez mostanra 3,5 százalék fölé emelkedett. Ha biztos befektetéssel ekkora hozamot lehet elérni, akkor a hagyományosan osztalékpapírnak tekintett Magyar Telekom vonzereje nyilván csökken

– mondta Nagy András, az Erste elemzője. E hatás amúgy a szintén osztalékpapírnak tekintett Zwack-, ANY-, Graphisoft Park-, Duna House- és BIF-részvényeknél is jelentkezik, de az alacsonyabb likviditás miatt kevésbé.

Fotó: Földi D. Attila

„A Magyar Telekom árfolyamcsökkenésének másik fő oka a jövőben a jelenleginél várhatóan sokkal élesebb távközlési verseny a hazai piacon. Bár a Digi még nem kezdte meg mobilszolgáltatását, indulása folyamatosan a levegőben lóg. A Vodafone–UPC-üzlet lezárulta után jövőre ők is kínálhatnak integrált szolgáltatást. A Telenort megvásárló cseh befektető, a PPF csoport lépéseit sem látni egyelőre, a tranzakció ugyanakkor versenyélénkítő hatással járhat. Közben az is felmerült, hogy újabb tulajdonosi átrendeződések lehetnek. Tavaly egy állami mobilszolgáltató indítása is szóba került, de erről nincsenek újabb információk” – tette hozzá az elemző. Ezek mellett a következő években frekvenciapályázatok kiírása is várható, amire már egy ideje tartalékol a Magyar Telekom.

A mostani 400 forintos árfolyamnál a cég által az idei eredmények után célként megfogalmazott 25 forintos osztalék már attraktív, 6,25 százalékos osztalékhozamot jelenthet.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

részvény Magyar Telekom osztalékhozam távközlés
Kapcsolódó cikkek