Pénz- és tőkepiac

Nemzetközi tényezők állhatnak a mostani forintrali mögött

Nem áll meg a forinterősödés: csütörtökön a 323-as keresztárfolyam alá is benézett a kurzus. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a stabilizálódás időszaka jöhet a piacon.

Óriási rali van a forint mögött: a hazai deviza kedd óta az euróval szembeni 330-as, történelmi mélypontról a 323-as keresztárfolyam alá erősödött. Két nap alatt több mint két százalékot erősödött a forint az euróval, csaknem hármat a dollárral szemben. Pedig piaci hírből csak egyetlenegy érkezett, ami ugyan áttételesen jót tehet a kurzusnak, de közvetlen hatása vélhetően nincs rá.

A legnagyobb német autógyártók képviselői találkoztak az Egyesült Államok berlini nagykövetével, a diplomata pedig német lapértesülések szerint közölte: a cél, hogy az amerikai fél egyeztessen az unióval és a német kormánnyal, hogy a vámtarifák nullára csökkenjenek. Mivel hazánk kitettsége igen nagy a német gépjárműgyártók miatt, ez a forintra nézve is jó hír, de a történelmi mélységekből való hirtelen erősödést önmagában nem magyarázza meg.

Fotó: Shutterstock

Több tényező állhat a forinterősödés mögött – közölte lapunkkal Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az egyik tényező, hogy

a spekulánsok már kihasználták a pár hetes gyengülésben lévő lendületet, majd a rekordalacsony árfolyam mellett zárni kezdték az eladási (short) pozícióikat.

A szakember szerint a korábbi hirtelen jött gyengülés mögött ott állhatott az is, hogy a kereskedők a kötvénypiaci pozícióikból az alacsony likviditás miatt nem tudtak kiszállni, így olyan eszközt kerestek, amelyik általában együtt mozog a kötvénypiaccal. Ennek egyik módja, hogy a befektetők fedezeti pozíciókat nyitnak a forint-euró kurzusra, hogy az esetleges veszteségeiket csökkentsék – mondta.

Július 4-én nemzeti ünnep miatt zárva voltak az amerikai börzék, de ez az elemzők szerint a devizapiacon nem érződött, mivel az amerikai bankok devizaügyleteiket Londonból intézik. A forgalom viszont alacsony volt az elmúlt napokban a forintpiacon, ennek következtében már egy kisebb mértékű jegybanki intervenció is érdemi erősödést okozhatott az árfolyamban. Büki András azonban hozzátette: ha ez meg is történt, a jegybank úgysem erősíti meg, hogy kilépett a devizapiacra.

A szakértő nem számít arra, hogy a deviza visszatér a 300-as keresztárfolyam közelébe, valószínűbb, hogy 310–320 közé fog visszaerősödni.

Látni kell ugyanakkor, hogy az alacsony volatilitás, amely az elmúlt években jellemezte a forintot, nem természetes: sokkal jellemzőbb a devizapiacra az árfolyamok erőteljesebb mozgása.

Az elmúlt egy-két napban konszolidáció következett be a piacokon, ami hazai tényezőkkel magyarázható – mondta Török Zoltán, a Raif­feisen Bank vezető elemzője. A feltörekvő piaci eladási hullám lassan véget ér, a kockázatokat beárazták az árfolyamokba a befektetők. Negyedéves kitekintésben a forint árfolyama a visszarendeződéséről, stabilitásáról fog szólni, és bár az euró ára nem tér vissza a 310 forintos szinthez, a Raiffeisen szakértőinek véleménye szerint 320 forint környékén stabilizálódhat az árfolyam.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

forint devizapiac spekuláns MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek