Pénz- és tőkepiac

Stabilan ötmillió felett az adósok száma

Soha nem volt még ilyen magas a KHR lakossági alrendszerében nyilvántartott természetes személyek száma – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. friss adataiból. Az emelkedés a háztartások erősödő hitelfelvételi kedvével magyarázható.

A pozitív adóslista bevezetése óta most a legmagasabb a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági alrendszerében szereplő természetes személyek száma:

a friss statisztika szerint június végén csaknem 5,03 millióan szerepeltek a nyilvántartásban, hozzávetőleg harmincezerrel többen, mint egy évvel korábban.

A hitelszerződésük – illetve szerződéseik – miatt a rendszerben szereplő magánszemélyek száma ráadásul úgy emelkedik folyamatosan, hogy a nyilvántartott rossz adósok száma fokozatosan csökken: június végén 1,8 millió fennálló és megszűnt lakossági mulasztást tartott nyilván a BISZ, ami 75 ezres, 8,7 százalékos csökkenés éves szinten. Eközben a nyilvántartott (fennálló és megszűnt) hitelszerződések száma 90 ezerrel 9,675 millióra nőtt.

A mulasztások száma egy év alatt 8,7 százalékkal csökkent
Fotó: VG / Kallus György

A KHR-ben szereplő adósok növekvő száma az élénkülő lakossági hitelfelvételi kedvvel függ össze: egyre több olyan banki ügyfél lehet, akinek eddig nem volt élő vagy már megszűnt – de a nyilvántartásban még szereplő – szerződése. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint dinamikusan növekszik az új lakossági hitelszerződések volumene: az első öt hónapban több mint 564 milliárd forintnyi új szerződést kötöttünk, ez 43,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezen belül a fogyasztási hiteleknél gyorsabb a növekedés: a 250,5 milliárd forintnyi, első öthavi új kihelyezés 53,9 százalékkal magasabb a bázisévi adatnál, miközben a lakáshitelek nél 36,4 százalékos bővülést mutat a 313,9 milliárdnyi új szerződés.

A gyors ütemben növekvő hitelkihelyezések mellett az állományok is emelkedésnek indultak: a háztartási szektornál kimutatott, 5877,8 milliárd forintnyi mennyiség 1,8 százalékkal több a 2017. májusinál.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

KHR hitel hitelszerződések adós
Kapcsolódó cikkek