Pénz- és tőkepiac

Erős negyedévet zárt az ANY Biztonsági Nyomda

Tovább folytatódott a társaság gyorsuló ütemű növekedése.

Tovább emelkedett az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele a második negyedévben. Az értékesítés 19,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, és 7,9 milliárd forintra kúszott fel. Az értékesítést terhelő költségek levonása után fennmaradó bruttó profit viszont 16,3 százalékkal alulmúlta a bázisidőszakét, és 1,81 milliárd forint lett. A költségek emelkedése a bruttó fedezeti hányad alakulásán is nyomon követhető, a két első fél év összevetése alapján a tavalyi 31 százalékos arány 26 százalékra csökkent, a második negyedévet tekintve pedig 23 százalék alá esett. Az kamatfizetés és értékcsökkenési elszámolás levonása előtti (EBITDA) eredménysoron mérsékelt, 1,55 százalékos visszaesés mutatkozik, itt 762 millió forintot könyvelhetett el a nyomdaipari szolgáltató.

Visszaesett – 4,7 százalékkal – a negyedéves üzemi eredmény is, 484 millió forintra olvadt. A vállalat negyedéves adózott profitja viszont emelkedett 5,5 százalékkal, és 306 millió forint lett a tegnap közzétett publikáció szerint.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Zsámboki Gábor vezérigazgató a gyorsjelentésben kiemelte, hogy tovább folytatódott a társaság gyorsuló ütemű növekedése. Az első féléves árbevétel – 15,6 milliárd forint – alig marad el a hat évvel ezelőtti teljes éves forgalomtól. Hozzáfűzte:

a piaci térnyeréshez nagyban hozzájárult a nemzetközi kereskedelmi aktivitás és az elmúlt évek beruházásaival bővített kapacitás, továbbá azok a fejlesztések, amelyek mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacokon versenyképessé tették az ANY termékeit.

A második negyedévben a magyarországi országgyűlési választási szavazólapok leszállítása mellett megnövekedtek a külföldi és a hazai okmányrendelések is. A teljes árbevételen belül az a most lezárt fél év után 35 százalékot képvisel, ez a hányad volt már 40 százalékkal magasabb szinten is, de a választási nyomtatványok elkészítése a hazai árbevételt lendítette fel.

Az árbevételi szegmenseken belül a legnagyobb mértékben – 54 és 56 százalékkal – a biztonsági és a kártyagyártás üzletágak féléves forgalma emelkedett, csak az adatfeldolgozói üzletágban volt visszaesés. Az exporton belül a kártyagyártás volt a legdinamikusabban bővülő divízió. A társaság részvényei tegnap 1285 forinton zártak, 0,4 százalékos csökkenés után.

EBITDA ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
Kapcsolódó cikkek