Pénz- és tőkepiac

Javította profitvárakozását a Teva

Javította idei profitvárakozását a Magyarországon is érdekelt Teva Pharmaceutical Industrie, miután a vártnál jobban sikerült a második negyedéve. 

A Teva Pharmaceutical Industrie, a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója 4 milliárd 701 millió dolláros bevétel mellett az egyszeri tételeket nem számolva 859 millió dolláros nyereséget termelt a június 30-án. A bevétel 17,8 százalékkal, a haszon pedig 22 százalékkal csökkent a tavalyi év második negyedévéhez képest.

Az egy részvényre jutó nyereség 78 cent volt, 24 centtel kevesebb az egy évvel korábbi 1,02 dollárnál. Elemzők arra számítottak, hogy a Teva 4,74 milliárd dolláros bevétel mellett 64 centes egy részvényre jutó nyereséget termelt április-júniusban.

A Teva az eddigi 4,7-5 dollárról 5-5,3 dollárra javította az egy részvényre jutó éves nyereség várható mértékét, míg az éves bevételt a 18,5-19 milliárd dollár közötti sávba várja a korábban remélt 18,3-18,8 milliárd dollár helyett.

A Teva újra megerősítette, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) szeptember közepén dönt a migrénrohamok megelőzését szolgáló fremanezumab hatóanyag engedélyezéséről. A Teva korábban azt remélte, hogy már júniusban piacra dobhatja az új gyógyszert, amellyel fellendítheti az üzletmenetet.

Fotó: AFP

A bevételek jelentős csökkenése mögött az áll, hogy folytatódott a generikus gyógyszerek árának lemorzsolódása az Egyesült Államokban, kiesett egy sor termék, ráadásul megjelent a Teva legfontosabb gyógyszere, a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazott Copaxone generikus változata, miután lejártak a vállalat kizárólagossági jogai.

A Teva nyakig eladósodott amiatt, hogy 2016-ben közel 40 milliárd dollárért felvásárolta az Allergan vállalat Actavis nevű generikus részlegét, miközben a generikus gyógyszerek piacán egyre fokozódott a verseny, és csökkentek az árak. Idén június végén 30,2 milliárd dolláros terhelte a vállalatot.

A Teva árfolyama New York és Tel-Aviv tőzsdéjén zuhanórepülésre váltott csütörtökön a gyorsjelentés közzététele után. Tel-Avivban 8,66 százalékos mínuszban, 8080 sékelen, valamivel napi minimuma fölött forgott a Teva csütörtök délután. A New York-i tőzsdén a nyitás előtti elektronikus kereskedésben a Teva letéti jegyei (ADR) 6,79 százalékos veszteségben, 22,25 dolláron forogtak. Történelmi csúcspontján, három évvel ezelőtt Tel-Avivban több mint 26 ezer sékelen, New Yorkban pedig több mint 69 dolláron álltak a jegyzések.

Teva gyógyszergyártás
Kapcsolódó cikkek