Pénz- és tőkepiac

Kifizetődő az ismerős logót keresni

Az idei nyáron is találunk pénztárcabarát ajánlatokat a nemzetközi hálózattal rendelkező bankoknál arra, hogy a külföldi nyaralások költségeit legalább a pénzfelvétel költsége ne növelje.

Számos banknál a külföldi pénzfelvétel általános költségénél lényegesen kedvezőbb kondíciók mellett juthatunk helyi fizetőeszközhöz, ha a saját bankunk ottani testvérbankjának pénzpontjából (ATM-készülékéből) veszünk ki pénzt.

Az viszont meglehetősen furcsán veszi ki magát, hogy a CIB Visa Inspire bankkártya tulajdonosai az Intesa Sanpaolo nemzetközi hálózatában (Olaszországtól Egyiptomig, Horvátországtól Oroszországig) ingyen juthatnak készpénzhez, miközben itthoni pénzfelvételnél 696 forintot kell fizetniük. (Természetesen akkor, ha nem éltek a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, ami csak hazai ATM-es felvételre érvényes.) A nem Intesa-logóval ellátott pénzpontok használata külföldön 2500 forintba fáj egyébként – akkor is, ha más típusú CIB-bankkártyánk van.

Fotó: AFP

Olcsóbb lehet a készpénzfelvétel a hazainál az OTP Bank nemzetközi hálózatában is.

Az OTP bankcsoport tagjainál a legnagyobb hazai bank tulajdonosai 1,93 eurós fix díjért vehetnek fel készpénzt, miközben a hazai hálózatban a bank ügyfelei 62 forint + 1,23 százalékos költségen vehetnek fel pénzt. Ez azt jelenti, hogy a pénzfelvét már akkor olcsóbb külföldön, ha 45 ezer forintnak megfelelő összeget veszünk fel. Igaz, az is furcsa, hogy a bank árazása szerint a saját ATM használata Magyarországon is csak 90 ezer forintig olcsóbb, mint ha másik bank pénzpontjából vennénk fel pénzt.

Az Erste Bank ügyfelei a magyarországi pénzpontos készpénzfelvétel díjain vehetnek fel pénzt külföldön is – ez 97 forint + 0,97 százalék + 0,6 százalék.

Ezért a költségért érdemes lehet felkutatni a kék alapon piros S betűs fiókoknál lévő pénzkiadókat, mivel más banknál külföldön borsos 1321 forint + 1,83 százalék + 0,6 százalék a díj. Itt az utolsó tétel a tranzakciós illetékre hajaz, ami azért furcsa, mert elvben a külföldi tranzakciók után nem kell a speciálisan magyar illetékterhet fizetni.

Az UniCreditnél 1,6 százalék +3 eurós díj mellett tudunk a bankcsoport pénzpontjainál készpénzt felvenni, más bankok ATM-jeinek felhasználása után viszont 3,69 euró +1,82 százalék a díj.

Ráadásul a bank szeptember elsejéig az UniCredit külföldi hálózatában megejtett készpénzfelvétel díját utólagosan megtéríti.

A K&H-nál ugyan nincs kedvezményes készpénzfelvétel,

ám a bank azért igyekszik a külföldi kártyahasználatot ösztönözni. Az az ügyfél, aki szeptember 16-ig bankkártyáját külföldön, legalább öt alkalommal, minimum összesen 70 ezer forint értékben vásárlásra használja (vásárlásonként minimum ezer forint értékben), jogosult lesz egy nyereményjátékban való részvételre. Az akció során száz darab, két fő részére kétéjszakás all inclusive ellátásra szóló (117 ezer forint értékű) Danubius Hotels-ajándékutalványt lehet nyerni.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

OTP UniCredit atm K&H pénzfelvétel nyaralás Erste Bank CIB
Kapcsolódó cikkek