Pénz- és tőkepiac

Megszerezte az Unipetrol fölötti ellenőrzést a PKN Orlen

Megszerezte a teljes körű ellenőrzést a cseh Unipetrol felett a legnagyobb lengyel olajipari cég, a PKN Orlen. Ezzel lezárultak a több éve zajló viták a kisebbségi tulajdonossal, az Unipetrolban 20 százalékos részesedést birtokló cseh és szlovák pénzügyi J&T csoporttal, az Unipetrol papírjait a korábbi várakozásoknak megfelelően ki is vonják a prágai tőzsdéről.

Az Unipetrol kikerülésével a Prágai Értéktőzsde hatodik legnagyobb papírja távozik a parkettről, így a részvények száma a cseh parkett fő piacán tizenegyre csökken.

Fotó: AFP/Jan Woitas/dpa

Az Unipetrol részvényesei elfogadták a közgyűlésen a kivásárlási ajánlatot, de az árral kapcsolatban vita bontakozott ki közöttük. A PKN Orlen még februárban tett részvényvásárlási ajánlatot 380 cseh koronás szinten. Összesen 21,4 milliárd cseh koronát költöttek arra, hogy 63 százalékról megnöveljék a részesedésüket. A kivezetési árat szintén 380 koronán állapították meg az úgynevezett kiszorítási folyamatban. Ezzel nem minden kisrészvényes értett egyet.

Perelni fogunk, hogy többet kapjunk

– mondta a Reutersnak Tomas Hajek, aki háromszáz kisrészvényes képviseletében szólalt fel a közgyűlésen. Az elemzők szerint viszont nincs sok esély arra, hogy többet kapjanak. A PKN Orlennek a J&T csoporttal is voltak vitái. Egyrészt nem értettek egyet minden stratégiai kérdésben, másrészt a J&T nagyobb osztalékra tartott volna igényt az Unipetroltól, amelynek nem volt adóssága. A PKN agresszív viselkedésének rótták fel, hogy a 2017-es nyereségből például az idén nem fizettek osztalékot.

A PKN Orlen még 2005-ben vásárolt tulajdonrészt az Unipetrolban, és a terveik szerint szeptemberben vagy októberben válnak a cég kizárólagos tulajdonosává.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Unipetrol PKN Orlen olajipar
Kapcsolódó cikkek