Pénz- és tőkepiac

Több a hosszú lejáratú céges hitel

Tovább emelkedett az öt éven túli lejáratú hitelek súlya a vállalati hitelportfólióban az első fél évben. Új kihelyezésből is sokkal több lett a forintkölcsönöknek köszönhetően.

Meghaladta a 3200 milliárd forintot június végén az öt éven túli lejáratú vállalati hitelek állománya, ami 15,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Eközben a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hiteleinek összesített állománya 14,7 százalékkal, 7040 milliárd forintra – hat éve nem látott szintre – nőtt, s ezzel a hosszú, öt éven túli lejáratú céges kölcsönök aránya enyhén, de tovább emelkedett a teljes portfólió­ban. Az éven túli, de legfeljebb ötéves futamidejű kölcsönök mennyisége nem egészen a tizedével, 1893 milliárd forintra emelkedett egy év alatt.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a cégek folyószámlahiteleinél 23,3 százalékos éves állományi növekedést mutatott ki az MNB, 1358 milliárdos júniusi volumen mellett, így ezek súlya számottevően erősödött a vállalati portfólióban.

Az egymillióü euró alatti hiteleknél 28,7 százalékos volt az éves növekedés
Fotó: Kallus György

Az öt évnél hosszabb futamidejű kölcsönök aránya úgy maradt stabilan 45 százalék felett a vállalati hitelportfólióban, hogy 2018 első hat hónapjában folytatódott az új szerződések volumenének növekedése. A jegybank szezonálisan igazított adatai szerint forintban és euró­ban – a folyószámlahitelek nélkül – összesen 1590,8 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a vállalkozások, ami 15,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A növekedés viszont egyértelműen a forintban nyújtott kölcsönöknek köszönhető, hiszen ezekből 1256,4 milliárd forint értékben vettek fel a nem pénzügyi cégek hat hónap alatt, 26,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Figyelemre méltó emellett, hogy az egymillió euró alatti hiteleknél még ennél is gyorsabb, 28,2 százalékos volt az éves növekedés, 285,7 milliárd forintnyi új szerződés mellett.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

hosszú lejárat hitel
Kapcsolódó cikkek