Pénz- és tőkepiac

A világ legnagyobb aranybányacége jöhet létre a Barrick-Randgold-fúzióval

A kanadai Barrick Gold megvásárolja a Randgold Resources társaságot, ezzel egy 18,3 milliárd dolláros kapitalizációjú nagyvállalat, a világ legnagyobb, aranybányászattal foglalkozó cége jöhet létre. Ez az üzlet évek óta a legnagyobb fúzió a szektorban. „

A Randgold egy agilis, fiatal és kisebb cég, olyan, mint a Barrick volt évekkel ezelőtt. Mi mára globális nagyvállalattá váltunk” – idézte a Reuters John Thorntont, a Barrick elnökét, aki az új társaság ügyvezető elnöke lesz. A vezérigazgatói feladatokat a Randgold vezére, Mark Bristow látja majd el. A Barrick Goldot egyébként a márciusban elhunyt magyar származású üzletember, Peter Munk alapította 1983-ban.

Fotó: AFP/Diario La Ventana /STR/Argentina Out

„A Barrick és a Randgold is jelentős szereplő az afrikai aranybányászatban. Az ottani szinergiákat jól ki tudja majd használni az új cég, ez akár a helyi szabályozói környezettel való kapcsolattartásban is előnyt jelenthet. Mindkét cég olyan bányákba fektet, amelyek már ezer dollár feletti unciánkénti aranyárnál is nyereségesen működhetnek, így a jelenlegi alacsonyabb aranyár mellett is profitot termelhetnek” – mondta Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, kiemelve, hogy a felvásárlással a világ tíz legjelentősebb aranylelőhelyéből öt egy kézben összpontosul majd.

Az aranybányászattal foglalkozó cégek piacán egyébként akár további felvásárlásokat vagy fúziókat is hozhat a tartósan alacsonyabb aranyár.

Az arany ára április óta folyamatosan csökken. Év elején még az unciánkénti 1320–1350 dollár közötti szinten, illetve annak közelében járt a kurzus. Január végén még 1368 dolláron volt éves csúcson a menekülőeszköznek tekintett nemesfém, ám az április közepi 1350-ről augusztus közepére 1184 dollárra csökkent az unciánkénti ár. Azóta 1200 dollár közelében oldalaz a kurzus.

„A bányászati cégek tisztulási folyamatának is része lehet a mostani üzlet, a kevésbé hatékony cégek kieshetnek a versenyből, de jelentős és tartós áresés nem várható a nemesfém piacán – véli Schmidt Kálmán, a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatója. – Sok bánya 1100-1200 dolláros unciánkénti árnál már nem üzemeltethető nyereségesen, ezért bezárnak, ha sokáig nem emelkedik a kurzus. Ez viszont szűkíti a kínálatot, és újra drágulhat az arany. Rövid távon az amerikai kötvényhozamok emelkedése miatt elképzelhető még egy kis csökkenés, de hosszú távon inkább drágulásra lehet számítani.”

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Barrick arany fúzió Randgold bányászati cégek
Kapcsolódó cikkek