Pénz- és tőkepiac

Keveset fizet az állami tanulóbiztosítás

Már havonta 1-2 ezer forintért lehet olyan biztosítást kötni, amely hatványozottan nagyobb kártérítési összeget és számtalan pluszszolgáltatást nyújt.

A tanévkezdés utáni hetekben megugrik az olyan gyermekbalesetek száma, amelyek nem elsősorban az iskolai órákon, hanem esetleg a szünetekben, de még inkább a tanítási idő után következnek be. Nemcsak a tanév, hanem a sportszezon is megkezdődik, ma már minden második gyerek sportol valamit, s minden ötödik tanuló nagy fizikai terheléssel járó edzéseken vesz részt, fokozottan kitéve a sérüléseknek.

Egy biztosító korábbi felmérése szerint naponta hatvan általános és középiskolás gyereket ér kisebb-nagyobb baleset, amelyre a tanulóbiztosítás nyújt némi kártérítést

– mondta Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Fotó: Shutterstock

Az alkuszcég szerint az állami, alig néhány ezer forintos kártérítést fizető biztosítás mellé már havonta 1-2 ezer forintért lehet olyan biztosítást kötni, amely hatványozottan nagyobb kártérítési összeget és számtalan pluszszolgáltatást nyújt. Az állami kártérítés összege gyakran a biztosítóig tartó út benzinköltségére sem elég, nemhogy a gyerek esetleges rehabilitációjára, a szülő táppénzének kiegészítésére, nem is beszélve egy nagyobb korrekciós műtétről.

Magyarországon azonban még a viszonylag stabil anyagi körülmények között élő családokban sem tervezik be a gyerek havonta 1-2 ezer forintos biztosítási költségét.

Mindez például Svájcban, Franciaországban, Németországban vagy Angliában elképzelhetetlen, ott a családok döntő többsége rendelkezik ilyen konstrukcióval.

Ez utóbbiak baleseti műtétre felnőttek és gyerekek esetében is 100–500 ezer, a kórházi ápolás idejére – 5–365 nap között – naponta 5-10 ezer forintot fizetnek, s a szülő táppénze alatt 15 naponként 50 ezer forint is lehet a kártérítés. Ezenfelül még plasztikai műtétre is lehet 1-2 millió forintot kapni csakúgy, mint kómás állapotra, maradandó egészségkárosodásra és közlekedés balesetekre. De a sima csonttörésekre is 30–50 ezer forint közötti összeget fizet a biztosító a gyerekek után, a felnőttek pedig ugyanilyen esetre akár 200 ezer forintot is kaphatnak.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

tanulóbiztosítás baleset kártérítés
Kapcsolódó cikkek