Pénz- és tőkepiac

Londonban még nem várnak szigorítást Matolcsyéktól

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint az MNB-nek továbbra is vannak érvei a jelenlegi monetáris alapállás fenntartása mellett.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő értekezleten nem módosítja érdemben alkalmazott monetáris eszköztárát, de elképzelhető a piacnak küldött üzenet „finomhangolása”.

Fotó: Reviczky Zsolt

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői azt emelték ki előrejelzésükben, hogy

mivel a forintot a nyár folyamán jórészt sikerült a 330 forint/eurós árfolyamszint alatt tartani, az MNB-nek továbbra is vannak érvei a jelenlegi monetáris alapállás fenntartása mellett.

A ház szerint mindemellett várható az is, hogy az jóval a jegybank tűrési sávjának 4 százalékos felső határa alatt tetőzik. A 4 százalékos felső szinthez közelebbi csúcsinfláció esetén az MNB további tétlensége mindazonáltal már rontaná a forinttal szembeni piaci hangulatot – vélekedtek a Bank of America-Merrill Lynch elemzői.

Nem hoz fordulatot az infláció

Nem készteti szigorításra a Magyar Nemzeti Bankot, hogy augusztusban is 3,4 százalék maradt a fogyasztói árindex, a maginfláció 2,2 százalékra csökkenése pedig alátámasztja a jegybank várakozásait.

 

alapkamat Bank of America-Merrill Lynch infláció kamatemelés MNB
Kapcsolódó cikkek