Pénz- és tőkepiac

Meg lehetett négyszerezni a pénzt tíz év leforgása alatt

Az elmúlt tíz évben körülbelül két tucat olyan alap volt, amelyekben a magyarországi befektetők megduplázhatták a megtakarításaikat.

Jól járt, aki tíz évvel ezelőtt, a válság idején abszolút hozamú vagy fejlett piaci részvényalapba tette a pénzét – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adataiból. A legmagasabb hozamot az elmúlt tíz évben az OTP Supra érte el, évente bő 15 százalékot emelkedett az árfolyama. Ez azt jelenti, hogy aki akkor betette a pénzét ebbe az alapba, mára megnégyszerezte a megtakarítását.

A befektetők hálájának legfőbb jele, hogy a 2008 szeptemberében még 6 milliárd forintnál is kisebb alapban ma már több mint 235 milliárd forint dolgozik. Az elmúlt évtized ezüstérmese egy szintén OTP-s abszolút hozamú alap, az EMDA, amely óriási kilengésekkel ugyan, de összességében véve 13,24 százalékos éves átlaghozamot ért el. A befektetők ezt az alapot is szerették: a kezdeti nem egészen 5 milliárd forintos 26 milliárdig gyarapodott, igaz, tíz év alatt pusztán a hozamoknak köszönhetően is 15 milliárdosra hízhatott volna a vagyon.

A tízes toplistán több fejlett piaci részvényalap is szerepel. Évente 10 százaléknál is többet kereshetett, aki az Amundi USA Devizarészvény, a Generali Mustang vagy a Hold Alapkezelő Concorde nemzetközi részvényalapjába fektetett.

Fotó: AFP

Az Amundi alapjában akár meg is háromszorozhatta az eredeti tőkéjét. Az amerikai részvénypiac valóban sokat emelkedett a Lehman Brothers 2008. szeptember 15-i csődje óta, aznap 1200 pont alatt zárt az S&P 500 index. Most a mutató 2900 pont körül jár, a magyarországi amerikai részvényalapok ennél nagyobb árfolyam-emelkedésében szerepet játszott az is, hogy akkoriban a dollár árfolyama nagyjából 170 forint volt, ma pedig 276 forint körül jár.

Az elmúlt tíz évben körülbelül két tucat olyan alap volt, amelyekben a magyarországi befektetők megduplázhatták a megtakarításaikat. Az abszolút hozamú és fejlett piaci részvényalapok mellett szépen lehetett keresni a hosszú kötvényalapokkal is. Ebben az alapkategóriában legjobban az OTP Maxima befektetői jártak: évente bő 8 százalékos hozamot zsebelhettek be.

A lakosság mai nagy kedvencei, az ingatlanalapok viszont a gyengébb konstrukciók közé tartoztak. A két legrosszabb alap két ingatlanalap lett, most mindkettő az Access Alapkezelőnél van, az egyiket korábban a Capitol, a másikat a Quaestor vitte. A tőkekivonások miatt átmenetileg zárt végűvé átalakított Európa Alapkezelő ingatlanalapjának árfolyama sem ért még vissza a válság előtti szintre.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

alapok tőzsde Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) EMDA
Kapcsolódó cikkek