Pénz- és tőkepiac

Nemsokára elszabadulhatnak a fix kamatozású lakáshitelek

Októbertől elérhetővé válhatnak a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek a bankoknál, mert a jegybank módosította a minősítési keretrendszert.

A hitelintézetek idén október 1-jétől megkezdhetik a 15 évre fixált kamatú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) forgalmazását, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ennek megfelelően módosította a fogyasztóbarát lakáshitelek keretrendszerét.

Fontos változás emellett az is, hogy októbertől a bankok már nem kínálhatják eddigi, 3 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozással rendelkező MFL konstrukcióikat, az eddig megkötött konstrukciók feltételei viszont változatlanok maradnak.

Fotó: Földi D Attila / VG

Az MNB által bő egy éve létrehozott MFL minősítési rendszer keretében a forgalmazó hitelintézetek idén július végéig mintegy 178 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak, és mintegy 16 ezer ügyfélszerződést kötöttek.

Jelenleg immár a hazai bankok, takarékszövetkezetek által havonta kihelyezett összes éven túli kamatperiódusú lakáshitel csaknem 60 százaléka MFL minősítésű konstrukció.

fix kamat lakáshitel MNB
Kapcsolódó cikkek