Pénz- és tőkepiac

Raliban reménykedhetnek a kötvényesek

Több mint 20 százalékos árfolyam-emelkedés kellene ahhoz, hogy az egyik magyar állampapír tulajdonosainak megérje átváltani kötvényeiket Richter-részvényre.

A jövő hónaptól a részvénytulajdonosok mellett egy speciális magyar államkötvény birtokosainak is érdemes figyelemmel kísérniük a Richter-papírok árfolyamát a tőzsdén: októbertől kezdeményezhetik ugyanis a kötvényeik átváltását a gyógyszergyártó részvényeire.

A Richter 25,25 százalékát tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) közel öt évvel ezelőtt bocsátott ki 903,8 millió euró értékben jövőre lejáró hitelpapírokat.

A befektetők körében Husthónak nevezett kötvények kamatozása évi 3,375 százalék, a kamatot a tulajdonosoknak félévente fizeti ki az MNV. A kötvényhez kapcsolódó opciós cserelehetőséggel az utolsó féléves kamatperiódus idején élhetnek a tulajdonosok.

Munkatársak dolgoznak Debrecenben, a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzemében
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A zárt körben, intézményi befektetőknek értékesített, majd a frankfurti Freiverkehr piacára bevezetett, a hagyományos magyar államkötvényekkel megegyező adósságbesorolású Hustho kötvények átváltási árfolyamát a kibocsátáskor 19,2109 euróban határozták meg. A mostani euró-forint árfolyam alapján ez 6216 forintnak felel meg, tehát a kötvényeket csak abban az esetben lenne érdemes Richter-részvényre cserélni, ha a tőzsdei árfolyam ennél magasabb lenne. Leegyszerűsítve, a tulajdonosa a következő öt hónapban jogosult arra, hogy 19,2109 eurónak megfelelő forintért Richter-részvényt vegyen a kötvényekért fizetett pénzéből.

A Hustho papírok jövő áprilisban járnak le, az opciós időszak október 2-ától jövő február 25-éig tart, aki nem váltja át a kötvényeit Richter-részvényre, az a lejáratkor visszakapja a tőkét és az utolsó féléves kamatot.

Kérdés, hogyan dönt az MNV a jövőre kifutó kötvények refinanszírozásáról (az erre vonatkozó kérdéseinkre nem kaptunk választ a vagyonkezelőtől). 2013-ban visszavásárlási ajánlatot tett az MNV a kötvénytulajdonosoknak, az akkor aktuális tőzsdei árfolyam alapján, fél évvel a lejárat előtt. A kibocsátó most is dönthet az előző sorozathoz hasonlóan a kifutás előtti visszavásárlásról, de az is elképzelhető, hogy csak a jövő tavaszi időszakban, a lejáratkor teljesít – a tőke és a kamatok kifizetésével – a kötvénytulajdonosok felé.

Most kicsi az esélye az opció lehívásának – mutatott rá a Világgazdaság kérdésére Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője, ez csak akkor érné meg a kötvény tulajdonosainak, ha a Richter-részvények tőzsdei ára a mostanihoz képest több mint 20 százalékot emelkedne.

Akárhogy is dönt az MNV, a piac arra számít, hogy új, a jelenlegihez hasonló konstrukciójú, opcióval kiegészített kötvények kibocsátásával refinanszírozza a vagyonkezelő a jövő tavasszal lejáró hitelpapírokat.

Nagy András szerint a futamidő ismét várhatóan öt, öt és fél év lesz, a jelenlegi sorozat 3,375 százalékos kamatozásához képest viszont alacsonyabb kuponnal. A kamatszint részben az opcióban meghatározott átváltási árszinttől függ – tette hozzá.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árfolyam-emelkedés Hustho papírok Richter
Kapcsolódó cikkek