Pénz- és tőkepiac

Sikeres startup-IPO a nehéz időkben

A friss tőkét a Meituan Dianping új termékekre és szolgáltatásokra, valamint technológiai fejlesztésekre fordítaná.

A kínai Meituan Dianping átszámítva 4,2 milliárd amerikai dollárt gyűjtött a befektetőktől, miután az IPO-ja során kibocsátott részvényeket a megcélzott ársáv felső szélének közelében jegyezték le Hongkongban

– tudta meg a CNN. A siker tanúsítja, hogy a mostani kereskedelmi háborús körülmények között is élénk maradt az érdeklődés az ázsiai ország gyorsan fejlődő internetes gazdasága iránt. Azután került sor a tőkebevonásra, hogy a szintén kínai Nio elektromosautó-gyártó és az okostelefonjairól ismert Xiaomi részvénykibocsátása is balul sült el a közelmúltban.

Fotó: Li shengli / Imaginechina / AFP

A Meituan alkalmazásaival az éttermi foglalástól a mozijegyeken és a turisztikai szolgáltatásokon keresztül egészen a fuvarmegosztásig szinte minden szolgáltatás elérhető.

A részvények 8,79 dolláros kibocsátási árát figyelembe véve a startup tőzsdei kapitalizációja eléri az 53 milliárd dollárt, holott a tavaly októberi zárt körű részvénykibocsátás során még csupán 30 milliárd dollárra értékelték a céget.

A friss tőkét a társaság új termékekre és szolgáltatásokra, valamint technológiai fejlesztésekre fordítaná, de a céljai között akvizíciók és befektetések is szerepelnek. A Meituan tulajdonosai között megtalálható a Google és a Tencent is, de a konkurensei sem akárkik, többek között az Alibabával és a Kínában piacvezető fuvarmegosztó vállalkozással, a Didi Chuxinggal kell versengenie.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

startup tőzsde Kína Meituan
Kapcsolódó cikkek