Pénz- és tőkepiac

Varga Mihály: biztonságos környezetben működhetnek a bankok

A bankrendszer továbbra is kiemelkedő szerepet játszik a magyar gazdaság finanszírozásában és a versenyképesség erősítésében – hangsúlyozta Varga Mihály a Gian Maria Gros-Pietróval, az olaszországi Intesa Sanpaolo igazgatótanácsának elnökével folytatott megbeszélését követően.

Fontos üzenet a bankpiaci szereplők számára, hogy a sajáttőke-arányos eredményesség tíz év után visszatért a válság előtti szintre, így újra jövedelmező a banküzemeltetés Magyarországon – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Fotó: Róka László

Varga Mihály elmondta: a magyar gazdaság jó teljesítménye a hazánkban működő bankok számára is stabil hátteret biztosít.

A tavalyi év kiemelkedően eredményesnek bizonyult, hiszen 689 milliárd forint adózás előtti és 623 milliárd forint adózott eredménnyel zárta az évet a magyar bankszektor, amely 17 százalék feletti tőkearányos megtérülést jelent.

A miniszter kijelentette: a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) 2015 februárjában kötött megállapodásban a pénzügyi szervezetek különadójának csökkentése mellett kötelezte el magát. Ennek megfelelően az adónem hitelintézeteket érintő felső mértéke a korábbi 0,53 százalékról eddig 0,21 százalékra csökkent.

Mint mondta: a következő években az EBRD-megállapodás az adómérték európai szintekhez való közelítését irányozza elő, emellett a bankoknak is csak a csökkentett, 9 százalékos társasági adót kell fizetniük Magyarországon.

Masszív nyereség a pénzügyi szektorban

Ugyan csaknem 600 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelhettek el a bankok tavaly, ám egy­szeri bevételek támogatták a tavalyi jövedelmezőséget – derült ki az MNB Aranykönyvéből.

 

bankszektor Pénzügyminisztérium Intesa Sanpaolo Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek