Magyar gazdaság

Masszív nyereség a pénzügyi szektorban

Ugyan csaknem 600 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelhettek el a bankok tavaly, ám egy­szeri bevételek támogatták a tavalyi jövedelmezőséget – derült ki az MNB Aranykönyvéből.

A Magyarországon üzemelő nyolc nagybank mérlegfőösszege 1172 milliárd forinttal emelkedve 22 771 milliárd forint volt 2017 végén – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyvében. Az érintett bankok eszközeinek értéke a 60 százalékát teszi ki, a teljes bankszektoré pedig a GDP 82 százalékára rúg.

2017.12.07. Bank illusztrációk. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Eszközarányosan még mindig az OTP Bank a legnagyobb hitelintézet Magyarországon 7772 milliárd forinttal, a K&H Bank 3041 milliárddal kevesebb mint feleannyi eszközt birtokol. Ha cégcsoportokat veszünk figyelembe, akkor még szembetűnőbb az OTP vezető szerepe, a Jelzálogbankkal, a Lakástakarékkal és a Merkantillal együtt már 9546 milliárd forintos eszközállományról beszélhetünk, ami a teljes szektor 30 százaléka.

Az MNB tisztviselői egyébként korábban többször hangoztatták, hogy Magyarországon öt univerzális bankra van szükség, a szektor koncentrációja azonban érdemben még nem kezdődött meg, nagyobb tranzakció csak az FHB Takarékcsoportba való beolvadása volt, ez azonban még nem látszik a tavaly év végi statisztikán.

A teljes szektor adózott eredménye 598 milliárd forint volt tavaly, ami sajáttőke-arányosan (return on equity, ROE) 14,7 százaléknak felel meg. A legmagasabb ROE-t a Cetelem könyvelhette el (32 százalék), ez kimondottan magas, különösen, ha azt nézzük, hogy korábban az MNB tíz-tizenkét százalékos ROE-t tartott egészségesnek, aminél tavaly már láthatóan számottevően jobban teljesített a magyar bankszektor. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy a 2017-es eredményt megdobta a korábban képzett céltartalékok felszabadítása – ez mintegy 180 milliárd forintot tett ki –, és a Visában való részesedés eladásának jóváírása is hozzátett a nyereséghez.

A céltartalékok visszaírása ugyan a 2018-as számokon még javíthat, ám jövőre már valószínűleg kifut a hatása, így az adózás utáni eredmény és a profitabilitás is visszaeshet 2017-hez képest. Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a közgazdász-vándorgyűlésen saját példájukat hozta fel: az egyszeri tételektől tisztított tőkearányos megtérülés 6 százalék volt az OTP-nél, ami messze nem fedezi a tőkeköltséget.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

 

pénzügyi szektor bankok
Kapcsolódó cikkek