Pénz- és tőkepiac

Az amerikai kincstárjegyekkel együtt mozoghat az Aegon kötvénye

Az Európai Központi Bank, de főként a Fed szigorító intézkedései hatására az alacsony hozamkörnyezet nem marad már meg sokáig.

Az Európai Központi Bank (EKB), de főként a Federal Reserve (Fed) szigorító intézkedései hatására az alacsony hozamkörnyezet nem marad már meg sokáig, előbb-utóbb jelentősebb hozamemelkedés lesz, ami vélhetően a kötvénypiacot sem hagyja érintetlenül. Ilyenkor érdemes lehet a változó kamatozású kötvények felé fordulni, főként olyanok irányába, mint például a holland biztosítótársaság, az Aegon dollárban denominált, változó kamatozású örökjáradék-kötvénye, amely a tízéves USA-állampapír hozama felett fizet 10 bázispontos kamatprémiumot.

Mivel a tengerentúli tízéves hozam már többéves magasságban, 3,2 százalék feletti szinten jár, az említett Aegon vállalati kötvényének kamata vele párhuzamosan szintén elindult fölfelé.

Emiatt eléggé furcsának tűnhet, hogy pár hete még 75 százalékos árfolyamon kereskedtek ezzel a kötvénnyel. Főleg úgy, hogy néhány napja bejelentett a cég egy jelentősebb, 24,1 millió darabos részvényfelvásárlást az osztalékpolitikával kapcsolatosan, amely a részvényeinek 20 százalékos emelkedését okozta, és a várakozások szerint ez a bejelentés kedvező hatással lehet az Aegon kötvényárfolyamára is.

A piaci szereplők közül valószínűleg egyre többen szúrták ki az említett félreárazódást, mivel pusztán egy hét alatt a árfolyama jókora emelkedéssel 85 százalék fölé ment. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy ez egy Baa1-es besorolású, tehát nagyon kedvező, befektetésre ajánlott hitelminősítésű papír, amely bőven 3 százalék feletti éves kamatot fizet, ráadásul a kibocsátó bármikor visszahívhatja százszázalékos árfolyamon, akkor további árfolyam-emelkedés várható a jövőben is. Az árfolyam elérheti a 90 százalék feletti szintet is, amely mellett az idén már kereskedtek hitelpapírral.

 

STRATÉGIA EKB hozam Fed kincstárjegy Aegon
Kapcsolódó cikkek