Pénz- és tőkepiac

Fordulatot hozhat Kína az autópiacon

Hosszú idő után érkeztek újra pozitív hírek az autógyártók – és ezen belül is a Ford Motors – számára.

Hosszú idő után érkeztek újra pozitív hírek az autógyártók – és ezen belül is a Ford Motors, az Egyesült Államok második legnagyobb piaci részesedésű cége – számára.

A legfontosabb hír, hogy Kína jelentős adókedvezményt adhat az új autók vásárlására, ami a várakozások szerint megállíthatja az eladások lendületének visszaesését. Piaci információk szerint a kínai kormányzat 5 százalékra csökkentené az 1600 köbcentiméternél nem nagyobb motorral szerelt gépjárművek vásárláskori adókulcsát.

A kínai autóeladások az elmúlt húsz évben gyakorlatilag megállás nélkül emelkedtek, ami a világ összes gyártójának táptalajt adott a növekedésre és a profittermelésre. Az idei évben azonban – két évtized után először – csökkentek az eladások, és ez sok helyen megkongatta a vészharangokat, ami miatt szinte valamennyi autóipari cég lejtmenetbe kapcsolt. A szeptemberi kínai autóeladások például 13 százalékkal estek az előző év hasonló időszakához képest, az első kilenc hónap összesített értéke 1,1 százalékkal lett alacsonyabb a 2017-es számoknál.

Fotó: AFP

Ebben a hangulatban érkezett a pletyka a kínai kormány döntéséről, ami új lendületet adhat a gyártóknak. Ráadásul a Ford Motors Company a folyamatosan zajló költségcsökkentés mellett egyre nagyobb erőket fordít az elektromos autók fejlesztésére, és a legújabb stratégia szerint a SUV-ok és kishaszongépjárművek is bekerülnek majd az e-autó-kínálatba.

A Goldman Sachs – elismerve a Ford stratégiájában rejlő lehetőségeket – két év után semlegesről vételre változtatta a ajánlását, ezután a vállalat papírjai néhány nap alatt több mint 10 százalékot emelkedtek. A részvény növekedési potenciálja ennél jóval nagyobb, hiszen a mostani lendülettel hatéves mélypontról mozdult el felfelé az árfolyam. A 2014 óta tartó folyamatos ereszkedő trendnek talán vége szakadhat, ha a lendület tartós marad. A négy évvel ezelőtti 17,50 dolláros csúcshoz képest még innen is szinte duplázódhat a részvény ára, ezért mindenképpen érdemes figyelni a következő napok eseményeit.

 

STRATÉGIA Kína Ford Motors
Kapcsolódó cikkek