Pénz- és tőkepiac

Négyszázmillió euró érkezik az EIB-től

Négy hitelmegállapodást írt ma alá összesen 400 millió euró értékben Magyarországon az Európai Beruházási Bank (EIB) elnök-helyettese, Vázil Hudák. Ebből két projekt az Európai Beruházási Terv támogatását élvezi, kettő az infrastuktúra fejlesztéseket és a diákhitel lehetőségeket segíti, de az EIB támogatni fogja azt is, hogy az MFB létrehozzon egy tanácsadó testületet.

Összesen 400 millió eurónyi hitelszerződést és egy tanácsadási megállapodást írt ma alá Magyarországon Európai Beruházási Bank (EIB) elnök-helyettese, Vázil Hudák. Ebből két szerződés forrása az Európai Beruházási Terv (Juncker-terv) bázisát jelentő Európai Stratégiai Beruházások Alapja (EFSI).

Ennek terhére az MVM Zrt. 100 millió eurót vehet fel uniós költségvetési garanciával rendszerirányító leányvállalata, a Mavir Zrt. 2018 és 2022 közötti fejlesztéseihez. A Mavir a pénzt az országos villamos energia átviteli rendszer fejlesztésére és bővítésére fogja fordítani. E projektjei közül is kiemelkedő súlyú a magyar-szlovák határkeresztező kapacitások bővítése.

100 millió eurót vehet fel a Mavir Zrt. a 2018 és 2022 közötti fejlesztéseihez
Fotó: MAVIR Zrt.

A Budapest Bank – a nyolc legnagyobb eszközértékű magyarországi pénzintézet egyike – 25 millió euró hitelt vehet fel (az erről kiadott közlemény szerint) kedvező feltételekkel arra, hogy több kölcsönt nyújthasson a kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez.

A másik két szerződés egyike egy 225 millió eurós keretmegállapodás (a kohéziós alap terhére), az így felvett hitelből vízügyi (például árvízvédelmi), hulladékkezelési, energiahatékonysági, út- és vasútkorszerűsítési fejlesztések valósíthatók meg. További 50 millió euró használható fel a diákhitel programban.

Az ötödik egyezséget a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) írta alá az EIB. A felek egy olyan tanácsadó egységet kívánnak létrehozni a hazai félnél, amely annak ügyfeleit segíti beruházási terveik elkészítésében és a projektek megvalósításában.

hitelmegállapodás eib Európai Beruházási Bank
Kapcsolódó cikkek