Pénz- és tőkepiac

Átárazás alatt az amerikai kötvények

Az amerikai kötvénypiacon az állampapírokhoz viszonyított hozamfelár növekedését és csökkenését egyaránt megfigyelhetjük a befektetési kategóriába tartozó kötvényeknél.

A megnövekedett volatilitás és a központi bankok befektetéseinek visszafogása olyan piaci mozgásokat generál, amelyekhez a pénzügyi válság utáni időszakban nem szokhattak hozzá a befektetők. A volatilitás egyes eszközosztályokat és piaci szegmenseket jobban érint, de amíg a jelenlegi gazdasági ciklus nem fordul recesszióba, nem kell tartani attól, hogy a durva mozgások minden piacra kiterjednek.

Ilyen körülmények között a kötvények fontos szerepet tölthetnek be egy portfólióban: egyrészt tompíthatják a volatilisabb részvénypiac mozgásait, másrészt egyes kötvénypiaci szegmensek továbbra is kielégítik a befektetők hozaméhségét.

Ami a hozamokat illeti, az amerikai kötvénypiacon az állampapírokhoz viszonyított hozamfelár növekedését és csökkenését egyaránt megfigyelhetjük a befektetési kategóriába tartozó kötvényeknél.

Amíg az AAA minősítésű kötvények hozamfelára 7 százalékkal csökkent az év eleje óta, addig a BBB minősítésű (a befektetési kategória legalsó szintje) kötvények hozamfelára 20 százalékkal nőtt.

Fotó: Shutterstock

A BBB minősítésű vállalati kötvények hozamfelárának növekedése abból a befektetői aggodalomból is fakad, amely a BBB kategóriájú cégek M&A (mergers and acquisition – felvásárlási és összeolvadási) tevékenységeinek szól: az elmúlt években a könnyű pénz sok ilyen vállalati ügyletet tett lehetővé, ezek nagy része hitelből valósult meg. Az eladósodottság növekedése (és sok esetben az akvizíciónak a vártnál gyengébb eredményessége) nagyban hozzájárult a BBB kategóriában a hozamfelár hirtelen növekedéséhez. De azzal együtt, hogy az Egyesült Államokban most zajlik az igen sok vállalatot magában foglaló BBB kategória átárazása,

nem valószínű, hogy a növekvő hozamfelárak egy nagyobb méretű eladási hullámot generálnának a befektetési kategóriájú kötvények piacán,

annál az egyszerű oknál fogva, hogy a hozaméhség még mindig erős. És a jelen körülmények között az amerikai befektetési kategóriájú kötvények piacán jó lehetőségeket találhatnak a befektetők, akik rövid lejáratú kötvények vásárlásával minimálisra csökkenthetik a hozamgörbe alakulásának való kitettségüket.

kötvénypiac STRATÉGIA USA kötvényhozam
Kapcsolódó cikkek