Pénz- és tőkepiac

Csúszhat az OTP bolgár akvizíciója

Bár a Bolgár Nemzeti Bank a múlt héten engedélyezte, hogy a magyar pénzintézet leánya, a DSK Bank felvásárolja az Expressbankot a SocGentől, a pénzügyi felügyelet most kiegészítő információkat kért be a DSK-tól.

Új, némiképp váratlan fejleményről számoltak be a bolgár lapok az OTP helyi leánybankja, a DSK tervezett ak­vi­zíciójával kapcsolatban. Az Ex­pressbank felvásárlását jóváhagyó, múlt heti nemzeti banki határozat után a bolgár pénzügyi felügyelet kiegészítő információk benyújtására kötelezte a DSK-t – számolt be a SeeNews hírportál. Bár a Reuters múlt heti beszámolója szerint a Bolgár Nemzeti Bank zöld utat adott a felvásárlásnak, a SeeNews viszont úgy értesült, hogy csupán előzetes jóváhagyásról volt szó. A mostani közlemény nem tartalmaz részleteket, csupán annyit, hogy a Société Générale Expressbank biztosító üzletágával (Sogelife) kapcsolatos az adatbekérés.

A nemzeti bank múlt heti bejelentése után a piac arra számított, hogy a DSK gond nélkül felvásárolhatja a SocGenhez tartozó Expressbankot, de a pénzügyi felügyelet további adatokra vonatkozó igénylése miatt egy rövid idővel el is csúszhat a tranzakció végleges lezárása – mondta a Világgazdaságnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde vezető elemzője. Továbbra is arra számít, az akvizíció végül megvalósul, de ennek ellenkező kimenetele sem zárható ki, igaz, erre csekély az esély. Az utolsó pillanatban egy jegybanki közbelépéssel megakadályozott román akvizíció (a Banca Romaneasca felvásárlása) óta az OTP menedzsmentje is érthetően óvatosabb ezekben a kérdésekben – mondta a vezető elemző, hozzátéve, hogy a két ország bankpiacának tulajdonosi struktúrája eltérő, a bolgároknál szinte csak külföldi pénzintézetek leányai vannak jelen, míg a román bankok közt vannak hazai tulajdonosi háttérrel rendelkezők.

A DSK az Expressbank megvételével piacvezetői babérokra tör Bulgáriában
Fotó: Shutterstock

A meghiúsult román tranzakció után a helyi sajtó (Profit.ro) az OTP Bank tulajdonosai közt lévő Rahimkulov családot nevezte meg az akvizíció megakadályozásának valódi okaként. Mindazonáltal ez a pletyka azóta sem lett megerősítve egyik fél által sem – fűzte hozzá Hai Thanh. A probléma az lehetett, hogy az OTP-ben 7,93 százalékban tulajdonos Kafijat Zrt. annak a Medget Rahimkulovnak az érdekeltsége, aki szerepel az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának feketelistáján, amely a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló orosz politikusok és üzletemberek nevét tartalmazza, a román jegybank pedig ezt a tényt mérlegelve akadályozhatta meg az OTP tulajdonszerzését.

Az OTP kommunikációs osztálya érdeklődésünkre annyit közölt: az, hogy a pénzügyi felügyelet kiegészítő információt kért, „az akvizíciós folyamat természetes, szokásos része, amely várakozásaink szerint nem hátráltatja vagy késlelteti az akvizíció lezárását”. Az OTP augusztusban jelentette be, hogy a DSK albán és bolgár érdekeltségeket vásárol a francia Société Générale csoporttól.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

felvásárlás OTP Expressbank DSK Bank
Kapcsolódó cikkek