Pénz- és tőkepiac

Elkerülheti a tőzsdét idén a Mikulás

A hét végi­ G20-találkozó adhat startjelet a legendás tengerentúli Mikulás-ralinak. És amikor Amerika felpörög, általában a BÉT is követi a trendet.

Fatális félreértés miatt lett Mikulás-rali az év végi részvénypiaci felhúzásból. A tengerentúli parketthagyomány ugyanis arra a megfigyelésre épült, hogy a decemberi vásárlók már az év eleji frisspénz-beáramlásra számítanak, mondván, az intézményi befektetők portfólióépítéssel kezdik az új esztendőt. Az új év, új stratégia, új portfólió lendülete várakozásokat szül, s a természetéből adódik, hogy ha a befektetők nagyon várnak valamit, akkor azt meg is valósítják. Idővel ez az év végi hajrá felöltötte az odaát karácsonykor érkező Télapó jelmezét, amit az óceán innenső oldalán Mikulásként azonosítottak, mivel a kontinentális Télapó a Miklós-naphoz kötődik. Újabban az is előfordult, hogy már november végén kitört az év végi őrület, amit megszokásból szintén Mikulás-ralinak hívnak. De arra is láthattunk példát, hogy a rali Oktoberfestként dübörgött.

Amit mi Mikulás-ralinak hívunk, az az amerikai piacon hivatalosan december utolsó öt és január első két kereskedési napja – magyarázta Holecz Noémi, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A szakértő szerint kétségtelenül van alapja a legendának, hiszen amikor a Seeking Alpha elemzői tavaly összegyűjtötték 45 év statisztikáját, akkor azt találták, hogy 1972 és 2017 között 34 évben pozitív hozamai voltak ennek a hét kereskedési napnak a tengerentúlon. Nagy csodát mégsem várhatunk, mert az átlagos kumulált hozam mindössze 1,4 százalék volt. A rali egyik oka az lehet, hogy a nagy befektetők már a karácsonyi ünnepek előtt pozicionálják magukat, s mivel a két ünnep között nem kereskednek annyit, kevesebb a short ügylet a piacon. A parkett irányítását átvevő kisbefektetők azonban, az ünnepi hangulaton túlmenően, adózási okokból is hajlamosak befektetni a karácsonyi bónuszokat.

Bár sokan hisznek benne, nem lenne kivétel nélküli, ha idén is elmaradna az év végi Mikulás-rali
Fotó: AFP

Idén könnyen elmaradhat a rali – mondta Holecz Noémi –, mert több kockázati tényező is ellene szól. Talán a legfontosabb az amerikai–kínai kereskedelmi háború. De arról sem szabad elfeledkezni, hogy de­cember 3-án tárgyal az olasz parlament a költségvetésről, december 11-én pedig a Brexitről szavaznak a honatyák Londonban, és az orosz–ukrán helyzet is hozhat negatív fordulatot. Mégis, ha a hét végi G20-találkozón közeledne Washington és Peking álláspontja, akkor lenne esély a Mikulás-ralira.

Esélyes, hogy lesz idén Mikulás-rali, hiszen a tengerentúli részvények árazása átlag alatti, nyoma sincs buboréknak, s az amerikai vállalati eredmények is jók

– vélekedett Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. A szakértő szerint az elmúlt időszak nyomott hangulata után benne van a piacban az emelkedés lehetősége, főleg, hogy a múltbéli mélypontokat már korábban tesztelték. Ennek legfeljebb a hét végi amerikai–kínai tárgyalások esetleges negatív fordulata tehet keresztbe. Ha közelednek az álláspontok, Miró szerint startolhat a rali.

Minden legendája ellenére sem a legjobb a Mikulás-rali

– vélekedett Grébel Szabolcs, a KBC Equitas junior elemezője, emlékeztetve, hogy az elmúlt években a decemberinél gyakran jóval erősebb felhúzást hozott a részvénypiacokon október és november. De még a nyári szabadságolás előtti kitárazással, vagyis a jó öreg „Sell in May and go away” stratégiával is jobban lehetett keresni a mögöttünk hagyott évtizedben. Bár az S&P 500 október óta 7-8 százalékot esett, s a hét végi G20-találkozó hozhat kedvező hangulatot, mégis a rali ellen szól, hogy a piac a korábbinál lassabb növekedési pályát áraz, vagyis a várakozások árnyékot vetnek a Mikulásra.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

mikulás-rali tőzsde
Kapcsolódó cikkek