Pénz- és tőkepiac

Javítottak a pénztárak a hozamokon

A harmadik negyedév már jobban sikerült a pénztáraknál, mint az év első fele, a brókercégek forgalma megugrott az idén.

Valamicskét sikerült ledolgozniuk a nyugdíjpénztáraknak a harmadik negyedévben az első fél év alatt felhalmozott veszteségből. Az önkéntes kasszák vagyonkezelőinek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első kilenc hónapban összesen 17,6 milliárd forintos veszteségük volt a befektetéseiken, de az első két negyedév mínuszai után a harmadik negyedévben már 6,3 milliárdnyi pozitív hozamot értek el.

A portfólióik összvagyona ezzel 1388,8 milliárd forintra hízott, ami már nem sokkal marad el a tavaly év végi történelmi rekordtól.

A kasszák taglétszáma az idén tovább csökkent, szeptember végén már csak 1,136 millió volt, ebben a kilépések és a nyugdíjba vonulások mellett az is szerepet játszott, hogy a harmadik negyedévben a pénztárak megszüntették több mint ezer tag tagságát díjnemfizetés miatt. A jegybank korábbi közlései szerint a pénztártagok nagyjából fele nem fizet tagdíjat, a pénztárak azonban tőlük is levonhatnak díjat a működésükre a pozitív hozam terhére. Az elmúlt években ez meg is történt, az idén azonban kérdéses, hogy lesz-e megfelelő hozam az elvonásokhoz.

Az ingadozó árfolyamok visszahozták a spekulánsokat a tőzsdére
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az aktív tagság viszont egyre több tagdíjat fizet. Az egyéni befizetések volumene az idén 21 százalékkal nőtt 2017-hez képest, szeptember végéig a tagok 62,7 milliárd forintot fizettek be. A munkáltatói befizetések is nőttek 8 százalékkal, 29,6 milliárd forintra. A többletbefizetéseknek köszönhetően a pénztárak működési bevétele is nőtt 4,7 százalékkal, 6,2 milliárd forintra, a költségeik azonban ennél nagyobb mértékben emelkedtek, és megközelítették a 6,1 milliárd forintot, ennek következtében az idei év működési eredménye egyelőre elmarad a tavalyitól.

A magánnyugdíjpénztáraknál is jobban sikerült a harmadik negyedév, mint az év korábbi része, a befektetési tevékenységen elért veszteség így 2,78 milliárd forintra mérséklődött.

A pénztártagok száma szeptember végén 56 127 volt, az ő számláikon csaknem 249 milliárd forintot kezeltek. A kasszák működési eredménye 299 millió forint volt, és a jegybank adatai szerint a járadékszolgáltatás is elindult, az idén kilenc hónap alatt 3,336 millió forintnyi kifizetés történt. A nyugdíjba vonuló tagok többsége azonban visszatér az egypilléres rendszerbe, az államnak ugyanis szeptember végéig több mint 3 milliárd forintot utaltak át a pénztárak. A visszalépő tagok egyébként felvehetik a reálhozamot, és teljes állami nyugdíjat kapnak.

A brókercégek jól jártak az idén a piacok ingadozásával.

A szektor kilenchavi adózott eredménye megközelítette az 5,3 milliárd forintot, ami 16,5 százalékkal magasabb a tavalyinál. Pedig a költségek jócskán megugrottak, egyebek mellett a MiFID II. szabályozás bevezetésének következtében.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

hozam MNB pénztárak
Kapcsolódó cikkek