Pénz- és tőkepiac

Nőtt az ANY Nyomda profitja

A harmadik negyedévben az adózott nyereség növekedése elmaradt az árbevétel emelkedésétől az ANY Nyomdánál.

Bár dinamikusan nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele a harmadik negyedévben, a nettó nyereség csak kisebb mértékű emelkedést mutat – derül ki a tegnap közzétett időközi vezetőségi beszámolóból. A július–szeptemberi időszak 7,5 milliárd forintos forgalmat hozott, ez 17,5 százalékkal haladja meg a bázisértéket. Az árbevétel növekvő pályán maradt, az idei első kilenc hónap forgalma 24,5 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A cég menedzsmentje szerint az idei év eredményeinek növeléséhez – a kutatás-fejlesztés mellett – elengedhetetlen a kapacitások bővítése. A megkezdett ingatlanfejlesztésük eredményeként a jövőben több nagy kapacitású, automatizált gépnek tudnak majd helyet adni, hozzájárulva ahhoz, hogy a következő években is folytatódhasson a növekedés az export- és a hazai piacon egyaránt.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatója aláhúzta, hogy a jobb feltételek révén csökkennek a ráfordítások, és ez reményei szerint az eredményekben is tükröződik majd.

Az árbevételen belül az idén 34 százalékos arányt képvisel. Folytatódott az a trend, amely szerint az anyagköltségek emelkedése magasabb az árbevétel növekedésénél. Részben ezzel is magyarázható, hogy az ANY Nyomda EBITDA-marzsa kismértékben csökken: idén már alig haladja meg a 10 százalékot, míg ez az arány tavaly még 12 százalékos volt. Az eddigi számok alapján úgy tűnik, hogy az idén 33 százalékkal megugró alapanyagköltségeket részben a személyi jellegű kiadásokkal tudja ellensúlyozni a nyomdai szolgáltató, ahol „csupán” 20 százalékkal nőttek a költéseik.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

kispapír ANY Nyomda
Kapcsolódó cikkek