Pénz- és tőkepiac

Óriási szerep hárul a munkáltatókra

A munkáltatóknak nagyon fontos szerepük van, nemcsak a konkrét befizetések támogatásával, hanem edukációs szempontból is – hangsúlyozta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke a Világgazdaság Megtakarítási trendek – Nyugdíj és/vs öngondoskodás című konferenciáján.

Nagyon fontos a munkáltatók ösztönzése, hiszen látjuk, hogy változnak cafeteria szabályok, olyannyira, hogy még mi sem tudjuk, mi fog pontosan hatályba lépni – mondta a Pénztárszövetség elnöke, hozzátéve, hogy néhány napja, három hete, valamint alapvetően tavasszal változtatták meg ezt a kérdéskört. Így jelenleg főként útkeresési helyzetben vannak a megtakarítók.

Növekvő befizetések

A létszám változatlansága mellett évről évre növekvő befizetési volumeneket látunk: csak az idei év első három negyedévében

  • az egészségpénztárakba 20 százalékkal, míg
  • a nyugdíjpénztáraknál 16 százalékkal
  • nőttek a befizetések. „Sőt, még a munkáltatók is jelentős befizetésnövekedést produkáltak, ugyanis 12 százalékkal növelték a tavalyi év azonos időszakához képest a befizetéseiket” – tette hozzá.

    Kravalik Gábor szerint jelentős visszaesés jöhet, ha a pénztáraknál nem lesz finomhangolás: pénztári szinten akár új konstrukciók bevezetésével, míg állami szinten a támogatásokat emelte ki.

    Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke
    Fotó: Kallus György

    A munkáltatóknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy nagyon fontos szerepük van, nemcsak a konkrét befizetések támogatásával, hanem edukációs szempontból is – főként a munkaerőpiacra újonnan belépő fiatalok esetében kiemelten fontos ez.

    „Tapasztalataink szerint az egyik legfontosabb terület az öngondoskodás tekintetében az, hogy a munkáltató egy nagyon fontos szereplő, akinek példát kell mutatnia” – hangsúlyozta az ÖPOSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a munkáltatók nyilván az öngondoskodás támogatásával tudnak a leginkább szerepet vállalni.

    Nyílik az olló

    Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak 1 millió tagja van, az átlagos pedig 1,3 millió forintot tesz ki. Felmérésük szerint a megkérdezettek 25-26 százaléka a rendelkezik nyugdíjpénztári megtakarítással. Ugyanakkor

    egyre inkább kinyílik az olló, nő a helyettesítési ráta, azaz egyre nagyobb lesz a szakadék a nyugdíjba vonuláskori bér, és a leendő nyugdíjasok megszerezhető nyugdíja között.

    Probléma, hogy nem növekszik a nyugdíjas korra félretevők száma, ugyanakkor a megtakarítók folyamatosan növelik befizetéseiket – tette hozzá.

    Tízből csak három embernek van egészségpénztári megtakarítása. Jelentős anyagi teherrel járó területről van szó, a létszám minimális növekedése mellett közel 20 százalékkal nőttek a befizetések ebben a szegmensben.

    Az új adócsomag következtében 2019-től a pénztárak csökkentett megtakarítási formával tudnak majd megjelenni. Januártól megmarad

  • a munkáltatói hozzájárulás,
  • az adomány, illetve
  • a célzott támogatás.
  • A munkáltatói tagdíjátvállalás egy régi, nagyon jól bevált szolgáltatás, klasszikus pénztári szolgáltatásélként lehetett ezt igénybe venni. A vállalati teher ennél 121 százalékos, a dolgozói adóteher 33,5 százalék, így a tagnál – a költségek levonása után – végül 63,5 százalék juttatás fog megjelenni.

    Fotó: Kallus György

    Az adományozási lehetőség adózása is változik jövőre, bér jellegű juttatásként adható majd.

    A célzott támogatást korábban egészségpénztárak nyújtották. A pénz egy elkülönített számlára kerül, nincs a pénztártag tulajdonában. Meghatározott, konkrét célokra lehetett igénybe venni, a jövőben pedig klasszikusan nyugdíjcélokra lehet majd igénybe venni. A vállalati teher 143,71 százalékos, a dolgozói 0 százalék, így a tagnál ez 97 százalékos megtérülést mutathat.

    Kravalik Gábor szerint mindhárom hasonló módon hatékony juttatási forma, hiszen mindegyik kedvezőbb, mintha munkabérként fizetnék ki.

    A munkáltatók szerepe a kiszámíthatóság miatt is kiemelten fontos. A pénztári szolgáltatásokkal hozzá tudnak járulni az egészség megőrzéséhez, a nyugdíjcélú megtakarításhoz, így erősíthetik és segíthetik dolgozók lojalitását, a munkáltatói brandet, javíthatják a biztonságérzetét a munkavállalóknak, ezzel is segítve megtartani a munkavállalói kört.

    ÖPOSZ VG-konferencia Kravalik Gábor pénztárak Pénztárszövetség
    Kapcsolódó cikkek