Pénz- és tőkepiac

Tovább nő a vállalati hitelezések piaca

Bő hat százalékkal nőtt az új vállalati hitelszerződések értéke 2018 első háromnegyed évében a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A céges hitelek állománya 7300 milliárd forint fölé kúszott.

Lassuló ütemben ugyan, de 2018 első kilenc hónapjában is növekedett a vállalati hitelpiac Magyarországon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank szezonálisan igazított adatokon alapuló statisztikái szerint a vizsgált időszakban – a folyószámlahitelek nélkül, legfeljebb egyéves kamatfixálás mellett – közel 2280 milliárd forintnyi forint- és euróhitel-szerződést kötöttek a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok, 6,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A növekedést egyértelműen a forintban nyújtott hitelek húzták: ezekből összesen 1768 milliárd forint értében vettek fel a vállalkozások, ami 16,1 százalékos emelkedés 2017 azonos időszakához képest. Az euróhitel-szerződéseknél 17,6 százalékos csökkenést mutatott ki az MNB, miután kilenc hónap alatt 510,2 milliárd forintnyi új szerződés született. Figyelemre méltó, hogy

jelentősen emelkedett az új kihelyezésű forinthitelek mennyisége az egymillió eurónál kisebb, azaz a 320 millió forint alatti kategóriában: ezekből 419,8 milliárd forintnyi fogyott január eleje és szeptember vége között, 21,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az euróhiteleknek a súlya is jelentősen csökkent a szerződésekben: 2018 első kilenc hónapjában 22,4 százalékot tett ki, míg egy éve még 28,9 százalékot. (Az euróhitelek aránya évek óta esik: 2015 januárja és szeptembere között még majdnem 34 százalékos volt az arányuk az egyéb devizákban nyújtott kölcsönök nélkül.)

Az állományi adatok növekedése a jegybank szerint töretlen maradt: szeptember végén a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya elérte a 7317 milliárd forintot, ami 15,5 százalékos éves növekedés, de bő hatéves csúcs is. Az állományi növekedésben jelentős a folyószámlahitelek szerepe: mennyiségük 1442,5 milliárd forint volt szeptemberben, 24,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Jelentősen, 14,6 százalékkal emelkedett az öt éven túli futamidejű vállalati hitelek állománya is, és 3271,4 milliárd forintot tett ki.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

MNB vállalati hitelezés
Kapcsolódó cikkek