Pénz- és tőkepiac

Újból emelkedhetnek az olajárak

Több jel is arra utal, hogy vége szakad a további árcsökkenésnek, a következő napokban érkezhetnek olyan hírek, amelyek a drágulás irányába mutathatnak.

Az ősz talán egyik legizgalmasabb sztorija az olaj volt a világpiacon, hatalmas mozgásokat láthattunk az árfolyamban. A fekete arany ára október első felében négyéves csúcsot döntött, a WTI-t 76, a Brent olajfajtát pedig 86 dolláron jegyezték. Az akkori drágulás oka elsősorban az iráni szankciók hatásai miatti aggodalom volt, de azóta kiderült, hogy túl pesszimista volt ezzel kapcsolatban a piac. A büntetőintézkedések alól ugyanis több ország is felmentést kapott, így az iráni olaj nem esett ki teljesen a forgalomból.

Fotó: AFP

Viszont ezzel párhuzamosan a szaúd-ará­biai kitermelés rekordokat döntött, illetve az amerikai előállítás is felpörgött. A piacon létrejövő túlkínálat miatt meredeken kezdtek zuhanni az olajárak, pár hét alatt több mint 30 százalékot esett a jegyzés.

Több jel is arra utal, hogy vége szakad a további árcsökkenésnek, a következő napokban érkezhetnek olyan hírek, amelyek a drágulás irányába mutathatnak.

A hét végi G20-csúcson találkozóra készül Putyin orosz elnök és Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, és egyeztethetnek egy esetleges exportkvóta-csökkentésről az árak emelkedésének érdekében.

December 6-án pedig ülésezni fognak az OPEC-országok és szövetségeseik, az elemzői konszenzus szerint akár napi több mint egymillió hordós kitermeléscsökkentésben is megállapodhatnak. A kínálat mérséklődése mellett még a kínai–amerikai kereskedelmi feszültségek esetleges enyhülése is serkenthetné az olaj drágulását, de a kiéleződő orosz–ukrán konfliktus is felverheti az árakat.

A hírek mellett az árfolyamgrafikon technikai képét is érdemes megvizsgálni. A WTI árfolyama a napokban elérte az 50 dolláros támaszszintet, amely lélektani határt is képezhet. Ezt a vonalat az árzuhanás nem is tudta áttörni, hétfőn már elrugaszkodott innen az árfolyam. Az indikátorok inkább az emelkedést jelezhetik, az RSI mindkét olajfajtánál a túladott zónában tartózkodik. Technikai alapon az árak akár 15 százalékot is emelkedhetnek rövid távon.

kőolajár WTI G20 Brent
Kapcsolódó cikkek