Pénz- és tőkepiac

Visszavásárlásra biztat a kormány

A NET 137 milliárd forint költségvetési forrást használt fel, amellyel 324 milliárd forint jelzáloghitel megfizetése alól mentesítette a hiteladósokat.

A programba bevont 36 ezer ügyfél közül mintegy 32 ezren élhetnek a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. -nek (NET) az ingatlanok kedvezményes megvásárlására vonatkozó ajánlatával – ezt a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya közölte a Világgazdaság érdeklődésére. A lehetőség azokra vonatkozik, akik határozatlan időre szóló bérleti szerződéssel rendelkeznek.

Kedvező ajánlattal keresik meg a NET ügyfeleit
Fotó: MTI/Róka László

A NET-programba bevont, az eszközkezelő által kezelt ingatlanok többsége a keleti országrészben, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, de nagyszámú NET-lakás van Pest megyében is.

A 2011-es Otthonvédelmi akcióterv részeként létrehozott NET működése megkezdése óta 137,1 milliárd forint költségvetési forrást használt fel, amellyel 324,4 milliárd forint jelzáloghitel megfizetése alól mentesítette a súlyosan eladósodott családokat – mintegy 154 ezer ember életminőségén próbáltak így javítani.

A programba bekerült családok átlagosan valamivel több, mint 11 ezer forintért bérelhetik az ingatlanokat, a NET idén október 31-ig 13,92 milliárd forint bérleti díjat számlázott ki, ebből az ügyfelek 13,4 milliárd forintot befizettek. (A nem fizetők esetében csak idén az első háromnegyed évben 925 végrehajtási eljárást kezdeményezett a NET a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnál.)

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős hivatal adatai szerint a NET-nél mostanáig (a bérleti jogviszony megkezdésétől számítva hat évig) élő visszavásárlási lehetőséggel eddig 1312-en éltek. Nekik a NET által a lakásokra fizetett, jegybanki kamattal növelt összeget kellett megfizetniük. A mostani javaslat az egyösszegű vásárlásnál kedvezményt, a részletfizetésnél kamatmentes hitelt kínál, miközben a megfizetett bérleti díjat is beszámítják a vételárba.

A cél láthatóan az, hogy minden egyes NET-ügyfél éljen a lehetőséggel, mivel – mint kérdésünkre jelezték – az államnak nem célja, hogy tartósan a lakóingatlanok tulajdonosa legyen, a kormány inkább abban érdekelt, hogy minden család a saját otthonában élhessen. (A lehetőséggel nem élők a jogszabálytervezet szerint magasabb bérleti díj mellett maradhatnak bérlők.)

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

nemzeti eszközkezelő visszavásárlás NET Zrt. törvénymódosítás
Kapcsolódó cikkek