Pénz- és tőkepiac

Kevesebb lakást adtak el hiteltartozás miatt

Az egy évvel korábbinál jóval kevesebb, nem egészen 4900 lakóingatlant értékesítettek hiteltartozás miatt 2018 első kilenc hónapjában, a lakások egyre nagyobb részét pénzügyi szolgáltatók adják el.

Látványosan csökkent az első háromnegyed évben az értékesített fedezeti lakóingatlanok száma: január és szeptember között 4858 lakást adtak el lejárt hiteltartozás miatt, ami 40,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 8211-nél – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

MTI Fotó: Varga György

A hiteltartozás miatt eladott lakások összetétele viszont érezhetően módosult az elmúlt egy évben. Az idén az első kilenc hónapban értékesített ingatlanok 45,3 százalékát – 2200 darabot – már a pénzügyi szolgáltatók adták el, egy évvel korábban még alig 20 százalék fölött alakult ez az arány, valamivel 1600 fölötti darabszám mellett. A banki értékesítés előretörésével párhuzamosan drasztikusan csökkent a Nemzeti Eszközkezelőnek értékesített lakások száma és aránya:

a 2017 első kilenchavi 4800 ingatlannal szemben idén szeptember végéig csak valamivel több mint ezer lakást vett meg a társaság, így a kényszerértékesített ingatlanok 21,4 százaléka került hozzá az egy évvel korábbi 58,5 százalék után.

Az adósok által értékesített lakások száma 1617 volt az első kilenc hónapban, ami 7,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kényszerértékesítések számának csökkenése miatt viszont egy év alatt 21,3-ről 33,3 százalékra emelkedett az adósok által végrehajtott tranzakciók aránya.

Ami a harmadik negyedéves statisztikákat illeti, azokból az első három negyedév adataihoz hasonló tendenciák rajzoldónak ki:

az értékesített ingatlanok száma 44,4 százalékkal 1623-ra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A pénzügyi szolgáltatók által eladott lakások száma viszont 32,6 százalékkal 785-re emelkedett, miközben az eszközkezelő által átvetteké kevesebb mint ötödére, 309-re csökkent. Maguk az adósok pedig 529 lakást adtak el a lejárt hiteltartozásuk rendezése érdekében, 6,7 százalékkal kevesebbet, mint 2017 harmadik negyedévében.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

adósok hiteltartozás Bank
Kapcsolódó cikkek