Pénz- és tőkepiac

OTP- és BUX-rekord is lehet az idén

Eltérően ítélik meg az elemzők egy Mikulás-rali esélyét. Magyarországon és a régióban nagyon jók a kilátások.

Az idén is lesz Mikulás-rali, legalábbis Magyarországon. A BUX index az elmúlt hetekben sokat emelkedett, ez a kedvező nemzetközi hangulattal hozható összefüggésbe.

Az egész feltörekvő piac profitál abból, hogy kockázatvállalóbbá vált a légkör, különösen a kelet-közép-európai régió. Egyszer a magyar, egyszer meg a lengyel börzének van jó napja, nem országspecifikus folyamatokat látunk. Mi mindenesetre felülteljesítőnek számítunk a fejlett piacokhoz képest

– mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. A szakember szerint a hazai szereplők közül, aki akart, az már bevásárolt, és az elmúlt hetekben rendre délután három óra körül kezd el emelkedni a BUX, ami az amerikai vevőkre utal. „Az OTP nincs messze a 11 780 forintos történelmi maximumtól, és van tér, illetve lehetőség az emelkedésre. A Richter is kitörhet, a Molnál 3300-3350-ig emelkedhet a kurzus. A pesti tőzsdén egyébként az elmúlt kilenc év átlagában nem is a december szokott a legjobb hónap lenni, hanem a január. Akkor mindenki tiszta lappal kezd el bevásárolni” – fűzte hozzá az elemző.

Egy esetleges Mikulás-ralira Blahó szerint most nagyobb esély van Magyarországon és a feltörekvő piacok közül Hongkongban, Brazíliában vagy Indiában, mint a fejlett piacokon.

Fotó: AFP

„Az európai és amerikai piacoknak jót tenne, ha Donald Trump amerikai elnök kevesebbszer szólalna meg. Érdemi makrogazdasági adat nem várható, az ünnepek előtti napokban főleg a jegybankok kamatdöntő ülései lehetnek érdemi hatással a piacokra. Ha Jerome Powell Fed-elnök bejelentené, hogy jövőre nem három, hanem csak két vagy mindössze egy kamatemelést tart indokoltnak, akkor kilőnének az amerikai részvényindexek. A Brexittel kapcsolatos hírek és az OPEC-csúcs lehet még hatással a piacokra, de érdemi árfolyamhatásra nem lehet számítani. Így két-három nyugodtabb hét után, közvetlenül karácsony előtt lehetnek élénkebb piaci mozgások” – mondta Blahó, aki a fejlett piacokon oldalazásra számít.

Jó hír a részvénypiacoknak az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség enyhülése. Eddig óriási nyomás volt a piacokon, de most már lehetőség nyílik az emelkedésre. A BUX index is átvitte a 40 ezer pontos szintet, és komoly emelkedés lehet az év végéig, jó eséllyel a mindenkori rekord is megdőlhet

– véli Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója. Szerinte a hazai vezető részvények kulcsszinteken vannak, és a nemzetközi befektetők díjazzák, hogy a magyar gazdaság rendben van. „Segíti az év végi árfolyam-emelkedést, hogy az alapkezelők bónuszait lényegesen befolyásolják az év végi zárószintek. Ezért nem engedik el a piacokat, és odafigyelnek az árfolyamok alakulására” – tette hozzá Virág Ferenc.

A Wood & Company a Concorde előtt

A Budapesti Értéktőzsde 348,4 milliárd forintos novemberi részvényforgalma a legmagasabb havi üzletkötési érték az idén. Ez éves alapon 17 százalékos növekedés. Idén októberben még csak 234,6 milliárdos volt a forgalom. Az elmúlt havi kiugró teljesítmény átlagosan 17,4 milliárdos napi üzletkötési értéket takar. Novemberben csak OTP-papírokkal 200,8 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. A befektetési szolgáltatók versenyét 25,4 százalékos piaci részesedéssel ezúttal a Wood & Company nyerte. A dobogóra a Concorde és az Erste állhatott még fel. | VG

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

OTP mikulás-rali tőzsde BUX
Kapcsolódó cikkek