Pénz- és tőkepiac

S&P 500: feszült a helyzet, nem tudni, a medvék vagy a bikák győznek-e

Halálkereszt árnyéka vetülhet az S&P 500 grafikonjára, amire 2016 óta először lenne példa.

Halálkereszt árnyéka vetülhet az S&P 500 grafikonjára, amire 2016 óta először lenne példa. Ezzel megtörni látszik a többéves emelkedő trend, és érdemi korrekció nélkül könnyen medvepiacba fordulhatna az index. Azért egyelőre ettől még nem feltétlenül kell tartani, mivel eddig 2600 pont közelében erős támaszokra talált az S&P 500. Jelenleg egyfajta sávozómozgás figyelhető meg a grafikonon, október óta a 2600 és 2800 pontos szintek jelentik a főbb támasz- és ellenállásvonalakat.

Október folyamán még nagyot esett az index, letörve a 200 napos mozgóátlagot, és ezzel gyakorlatilag az idei évi emelkedést majdnem lenullázta. Novemberben szintén csak 2800 pontig tudott felfelé korrigálni, és a múlt héten kedden is a 2800 pontnál fogyott el a lendület. Technikai szempontból érdemes a következő napokban figyelemmel kísérni az amerikai piac mozgását, mert eldőlhet, hogy a sokak által várt Mikulás-rali vajon meghiúsul-e ebben az évben. A múlt hét elején, a G20-csúcs után a befektetők még pozitívan értékelték a kereskedelmi háború átmeneti enyhülését, azonban a fellélegzés csak rövid ideig tartott, múlt csütörtökre megérkezett a kiábrándulás, és két nap alatt közel 5 százalék feletti mínuszban is tartózkodott az index.

Fontos napok állnak tehát az amerikai piacok előtt, és a technikai kép is megerősíti a geopolitikai kockázatoktól, a gazdaság lassulásától való félelmeket. Rövid távon úgy tűnik, hogy egy 200 pontos sávban folytathatja útját az index, és ajánlatos egy esetleges kitörést figyelni, akár mindkét irányba. A 2800 pontos szintek felett meghiúsulna a halálkereszt jelzése, 2600 pont alatt azonban újabb zuhanásra lehet számítani. Nem dőlt még el tehát, hogy decemberben a piacon a medvék vagy a bikák kerekednek-e felül.

medve bika S&P 500 STRATÉGIA
Kapcsolódó cikkek