Pénz- és tőkepiac

Több visszatérítést kapnak a gazdák

Az idén is a tavalyihoz hasonló értékben kötöttek agrárbiztosítást a gazdák, de most több pénz jár nekik vissza, a 13,3 milliárd forintnyi növénybiztosítási díjból több mint 9,8 milliárd forint után igényelhető díjtámogatás.

Immár hetedik éve köthetnek a magyarországi gazdák támogatott agrárbiztosításokat. Az idén az előző évhez hasonlóan mintegy 13,3 milliárd forintnyi növénybiztosítási díjat fizettek be a gazdálkodók, ebből több mint 9,8 milliárd forint után igényelhető díjtámogatás – derül ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elemzéséből.

Mivel idén nyáron 4 milliárdról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét, a gazdák ebben az évben sokkal nagyobb mértékű visszatérítésre számíthatnak. A díjtámogatott agrárbiztosítások rendszerében a gazdálkodók a mindenkori keretösszeg erejéig a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának maximum 65 százalékát kapják vissza utólag.

A támogatási keret emelésével a túligénylés mértéke az előző évi 2,4 milliárdról 1,4 milliárd forintra csökkent, így a díjtámogatás idei felosztása a tavalyinál kedvezőbb arányok mellett zajlik majd.

A legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére kötött csomagbiztosítások (A típus) esetében a tavalyi 49 százalékkal szemben az idén a maximális mértékű, 65 százalékos visszatérítésre számíthatnak a gazdák. A jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára, továbbá a legfontosabb szántóföldi kultúrákra köthető jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások (B típus) esetén 40 százalékos, a többi növénynél (C típus) szintén 40 százalékos visszatérítés várható. Az utóbbi két típusnál tavaly 34-34 százalékos volt a megállapított mérték.

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Az idei kárbejelentések szerint a mezőgazdaságot átlagos mértékben sújtották természeti csapások. A tavaszi fagyok az idén a legnagyobb károkat a nyugati országrészben (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében) okozták, a nyári jégverés pedig elsősorban Tolna megyében pusztított. A viharkárok összmértéke mérsékelt maradt, de a helyi jellegű természeti csapások számos területen okoztak nagyobb károkat.

A gazdálkodóknak a jövő évi biztosítások megkötésekor figyelembe kell venniük, hogy kedvezően rendeződnek át a támogatott biztosítások típusai. Az A módozatba kerülnek a csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök (kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula), a B módozatban maradó ültetvényekre és zöldségkultúrákra kötött biztosításnál pedig az eddigi öt helyett valamennyi kockázat elérhető lesz.

Kevesebb a halálos kimenetelű munkabaleset

Mezőgazdasági munka végzésekor a legtöbb balesetet traktorokkal és egyéb önjáró gépekkel okozták az elmúlt években, ezért ezeket az eszközöket kiemelten ellenőrzi a munkavédelmi hatóság – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára egy konferencián. Pozitívum, hogy tavaly 33 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű mezőgazdasági munkabalesetek száma. Az agrárszektorban ellenőrzött 1099 munkáltató mintegy háromnegyedénél találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot, de az jó arány, hogy a mezőgazdasági erőgépek kezelőinek 98 százaléka rendelkezett az előírt jogosítvánnyal.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

gazdák FBAMSZ agrárbiztosítások
Kapcsolódó cikkek