Pénz- és tőkepiac

Felminősítette a Moody’s a Takarékot

Több intézkedés is hatással lesz a jelzálogbankok idei teljesítményére. A hitelezés volumene tovább nő, a kibocsátók indokoltnak tartanák a jegybanki jelzáloglevél-vásárlások fenntartását.

Javította a Takarék Jelzálogbank fő osztályzatait a Moody’s Investors Service. A társaság részvényeinek árfolyama a hírre 2 százalékot erősödött. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi B1-ről Ba3-ra emelte a pénzintézet forint- és devizabetét-állományának hosszú távú besorolását, és az osztályzat kilátását az eddigi stabilról pozitívra javította.

A Moody’s egyidejűleg két fokozattal B1-re emelte a Takarék Jelzálogbank alapszintű adósminőség-értékelését (BCA), és B2-ről B1-re a kiigazított BCA minősítést. (A BCA mutatóval a Moody’s a bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.) Változtattak a hosszú távú partnerkockázati megítélésen is, a mutatót Ba2-ről Ba1-re javították.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke tavaly jelentette be a jelzálog-levélvásárlási program végét
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Moody’s pozitívumként értékelte, hogy a Takarék Jelzálogbank fő tulajdonosa – a TakarékBank – új, középtávú stratégiai tervet fogadott el, amelyben szűkítették a Jelzálogbank tevékenységi körét. A Moody’s ez alapján az eszközminőség javulását és a refinanszírozási volumen növekedését várja. Ugyanakkor szerintük a Takarék Jelzálogbank jövedelmezősége alacsony marad (bár 2018 első felében sokat javult), és várhatóan sebezhető lesz az új stratégiai terv korai szakaszában.

A hitelminősítő közleménye ugyan nem tér ki rá, de 2019-től több intézkedésnek is markáns hatása lesz a jelzálogbankok eredményeire.

A pénzintézeti jelzáloghitel-állomány finanszírozási feltételei 2019. október 1-jei hatállyal változnak: eszerint a hitelintézetek jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatójának (JMM) el kell érnie a 0,25-os szintet. Az intézkedés hatálybalépésétől a bankok jelzáloghitel-állománya mögött 25 százalékban jelzáloglevélnek vagy jelzálogbanki refinanszírozásnak kell állnia. A JMM-re vonatkozó szabályozást 2017-ben még 15 százalékos előírással vezette be az MNB, majd egyszer már szigorították a mértékét 20 százalékosra.

Nagyobb hatású lehet az a jegybanki döntés, amelynek értelmében az MNB e hónaptól már az elsődleges piacon sem vásárol jelzáloglevelekből, miután a másodpiacról tavaly októberben kivonult.

A Magyar Nemzeti Bank jelzáloglevél-vásárlási programja egy éve indult. A jelzálogbankok továbbra is bíznak benne, hogy a Magyar Nemzeti Bank valamilyen formában folytatja a jelzáloglevél-vásárlási programját, még ha más feltételekkel is – mondta a Világgazdaságnak Botos András Gábor, az Erste Jelzálogbank Zrt. vezérigazgató-helyettese. Botos András Gábor szerint többek között a jelzáloghitelezés növekvő volumene, a jelzálog-finanszírozás megfelelési mutató további emelése 2019 októberétől, valamint a jelentős, megújítandó állományok mindenképpen indokolnák a jegybanki szerepvállalás fenntartását.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Moody's FHB Jelzálogbank MNB
Kapcsolódó cikkek