Pénz- és tőkepiac

Jól ment a Duna House szekere

Kedvezők a Duna House kilátásai egy remek negyedév lezárására. A cég ügyfelei rohamtempóban kötöttek lakás-takarékpénztári szerződéseket az állami támogatás megszüntetését megelőző napokban.

Erős három hónappal zárhatta 2018-at a Duna House: az előzetes értékesítési adatok szerint a franchise-hálózati jutalékbevételek Magyarországon 22,5 százalékkal 2,06 milliárd forintra nőttek 2017 október–decemberéhez képest. A múlt hét végén közzétett pénzügyi mérőszámok alapján csoportszinten – a cseh és a lengyel üzletágakkal kiegészülve együttesen – 2,48 milliárd forintnyi jutalékot ügynökösködtek össze a Duna House (DH) franchise hálózatainak tagjai, 17,9 százalékkal többet, mint 2017 utolsó három hónapjában.

 

Fotó: Vémi Zoltán/VG

A szerződött partnerek 19,3 százalékkal több jutalékot termeltek az egymást követő teljes éveket összevetve, bevételeik 10,2 milliárd forintra emelkedtek 2018-ban. A közvetítői részesedések hazai növekedése jórészt a folytatódó lakásárboomnak köszönhető, a tranzakciók száma nem nőtt, hanem stagnált. Az ingatlanárak nem torpantak meg sem Cseh-, sem Lengyelországban, a két külföldi érdekeltség ezek alapján a várt alatt teljesít: a cseheknél 3,4 százalékkal csökkent a lakásközvetítés negyedéves jutaléka, a lengyeleknél pedig gyakorlatilag stagnált (igaz, 74-ről 67-re csökkent a franchise-hálózat tagjainak irodaszáma).

A Duna House saját kezelésű magyarországi irodái az év utolsó negyedévében 272 millió forintot, azaz 26,5 százalékkal több jutalékot könyvelhettek el.

A lengyelországi DH-üzemeltetésű irodák (Metro House hálózat) jutalékbevétele 1,7 százalékkal csökkent, míg a cseh iroda forgalma egész évben hektikusan mozgott, a záró három hónapjuk 16,1 százalékkal múlta alul a bázisidőszakét. Október–decemberben a magyarországi DH-irodák jutalékrészesedése 62,5 százalék volt a saját tulajdonú szegmensben a csoport teljesítményével összevetve. 2018-ban a DH által működtetett közvetítői egységek 1,8 milliárd forint jutalékot hoztak (9,5 százalékkal többet a 2017-es évinél).

Jól teljesített a hitelközvetítés a Duna House-nál, igaz, a magyarországi volumen csupán 15 százalékkal nőtt, ami lassulást jelez a korábbi negyedévek növekedési üteméhez képest.

A csoportszintű hitelezés 83,1 százalékkal növekedve már meghaladta a 34 milliárd forintot, de ebben nagy szerepe volt az ötödik legnagyobb lengyel közvetítőcég, a Gold Finance megvásárlásának. A tranzakcióval együtt a lengyelországi hitelezés volumene csaknem a háromszorosára nőtt, de a Gold Finance-ügylet nélkül is volt 30 százalék feletti organikus növekedés.

A lakás-takarékpénztári megtakarításokra adott állami támogatást az Országgyűlés tavaly október 16-án megszüntette, addig viszont október két hete alatt rekordmennyiségű LTP-szerződést kötöttek a Duna House ügyfelei, összesen 15,9 milliárd forint értékben, csaknem annyit, mint 2018 első kilenc hónapjában.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Duna House negyedéves eredmény lakás-takarékpénztár
Kapcsolódó cikkek