Pénz- és tőkepiac

Részvénypiaci emelkedésben bízik a CIB Alapkezelő

A CIB Alapkezelő szakértői szerint a tavalyi visszaesés után az idén már emelkedhetnek a részvénypiacok, főleg az Egyesült Államokban és a fejlődő térségben, miközben erős maradhat a kereslet a tőke- és árfolyamvédett befektetési konstrukciók iránt.

A hazai befektetési alapokban kezelt 6163 milliárd forint volt tavaly december végén az előző év végi 6135 milliárd után, a piac egészében 0,4 százalékos bővülést mértek. Az év nyertese az egy évvel korábbinál csaknem 10 százalékkal nagyobb részesedést kihasító ingatlanalap kategória volt, e nélkül az összteljesítmény sokkal gyengébb lett volna – mondta az alapkezelő keddi budapesti sajtóbeszélgetésén Komm Tibor elnök-vezérigazgató, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai alapján.

A CIB Alapkezelő átlag feletti növekedést ért el 2018-ban, a befektetési alapokban kezelt vagyona 3,3 százalékkal, 452 milliárd forintról 467 milliárdra emelkedett, piaci részesedése pedig egy év alatt 7,37-ról 7,58 százalékra nőtt.

Az elnök-vezérigazgató jelezte: a befektetők keresték a kisebb kockázatú, biztonságosabb termékeket. Mivel a konzervatív befektetéseknél is elvárt a pozitív hozam, ezért az alapkezelő január 14-től rövid alappá alakította át a likviditási és pénzpiaci alapjait. Hozzátette, hogy a tőke- és árfolyamvédett alapoknak továbbra is fontos szerepük van az alapkezelő stratégiájában.

Fotó: AFP

Hajdu Egon befektetési igazgató ismertette: várakozásaik szerint a globális folytatódik, bár üteme csökken 2019-ben, recesszióval nem számolnak. Emellett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től kevésbé szigorú monetáris politika várható az idén; mindez kedvez a részvénypiacoknak.

A befektetési igazgató kifejtette: reálhozam eléréséhez főleg a részvénypiaci befektetések járulhatnak hozzá, de a korábbi évekkel szemben óvatos megközelítés és rövidebb befektetési időtáv ajánlott, a bizonytalansági faktorok többsége ugyanis 2019-ben is megmarad.

A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. 100 százalékos tulajdonosa a VÚB Asset Management, správ. spol., a.s., amely az Eurizon Capital SGR cégcsoport tagja. Az Eurizon Capital SGR az Intesa Sanpaolo csoport – amelynek része a CIB Bank Zrt. is – vagyonkezelésre specializálódott tagjaként magán és intézményi ügyfeleknek vagyonkezelési termékeket és szolgáltatásokat nyújt.

A CIB Befektetési Alapkezelő által kezelt CIB alapcsalád január 22-én huszonöt határozatlan futamidejű alapból és huszonhárom határozott futamidejű származtatott alapból áll. Az alapokban elhelyezett vagyon értéke 2018. december 31-én meghaladta a 467 milliárd forintot.

tőzsde Részvénypiacok cib alapkezelő
Kapcsolódó cikkek